StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNADZOR NADZORA

Svaki mjesec otkriju po dva pijana policajca, a ni droga im nije mrska: ‘specijalac‘ vrijeđao kolege dok se u ćeliji trijeznio nakon prometne nesreće

Piše katarina marić banje/sd
21. prosinca 2022. - 14:43

Tijekom proteklog vikenda ispisano je 57 kazni za vožnju pod utjecajem alkohola na području PU splitsko-dalmatinske. U noći između subote i nedjelje provedena je akcija “Faktori rizika”, koja je bila usmjerena na sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, piše Slobodna Dalmacija.

Evidentirano je ukupno 298 prekršaja od čega, kako smo već naveli, 57 za alkohol, zatim 47 za prekoračenje brzine, osam za korištenje mobitela tijekom upravljanja vozilom i šest za neregistrirano i tehnički neispravno vozilo. Također su evidentirana i tri prekršaja ponavljača teških prekršaja u prometu, i to vezano uz nedopuštenu koncentraciju alkohola.

Najveća utvrđena koncentracija alkohola iznosila je 1,9 promila, saznajemo iz splitske policije. Također je zabilježeno 16 prometnih nesreća, od kojih pet s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe zadobile lakše tjelesne ozljede, a tri osobe teže.

Disciplinski postupci

Međutim, osim provođenja nadzora i kontrole prometa na cestama u cilju prevencije negativnih ponašanja u prometu i uklanjanja pijanih vozača s cesti, MUP kontrolira i zlouporabu opojnih sredstava unutar svojih redova. Tako su karlovački policajci tijekom vikenda u studenome testirali psihofizičko stanje svojih kolega.

image

Prometna nezgoda u kojoj je oštećeno jedno policijsko vozilo

Tom Dubravec/Cropix

Akcija je provedena u tri policijske postaje, Duga Resa, Ogulin i Ozalj, na nalog načelnika PU karlovačke. Kod troje policijskih službenika utvrđena je prisutnost alkohola u organizmu, a za jednog policajca je preliminarnim testiranjem utvrđena prisutnost droge.

Protiv svih je zbog sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti podnesen zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka. Također je policajac kod kojeg je utvrđena prisutnost droga u organizmu udaljen iz službe do okončanja disciplinskog postupka.

Navedene kontrole provode se unutar nadzorno usmjerivačke djelatnosti, a daljnje mjere i radnje poduzimaju se sukladno Zakonu o policiji.

- Kontrola, odnosno testiranje na prisutnost alkohola ili opojnih droga u organizmu provode se u slučajevima kada se posumnja u psihofizičku sposobnost policijskog službenika za obavljanje službe, odnosno kada je, s obzirom na ponašanje i druge vidljive pokazatelje, opravdano posumnjati da je policijski službenik pod utjecajem alkohola ili opojnih droga, a isto je u nadležnosti nadređenih rukovoditelja.

Osim testiranja koja iniciraju rukovoditelji, svi se policijski službenici, koji kao vozači službenih vozila sudjeluju u prometnim nesrećama, uvijek podvrgavaju testiranju na prisutnost alkohola u organizmu - saznajemo od Službe za odnose s javnošću MUP-a.

Zbog rada pod utjecajem alkohola tijekom listopada ove godine disciplinski je prijavljen jedan policijski službenik. Prošle godine je tijekom 12 mjeseci prijavljeno ukupno 29 službenika, od toga 27 policijskih i dva državna službenika.

image
Tomislav Krišto/Cropix

Tijekom 2020. godine je zbog istog prekršaja prijavljeno 26 službenika, 25 policijskih i jedan državni. Od MUP-a saznajemo također da kazna bezuvjetnog prestanka državne službe zbog rada pod utjecajem alkohola u navedenim razdobljima nije izrečena. No, jednom je tijekom prošle te četiri puta tijekom 2020. godine izrečena kazna uvjetnog prestanka državne službe.

Kazne nisu izvršene jer u vremenu kušnje nisu počinjene nove povrede. Navedene provjere nisu redovite, već se provode ili prema nalogu rukovoditelja ili sukladno dojavi građana o neprimjerenom ponašanju policijskog službenika.

Tako je tijekom studenoga prijavljeno četvero karlovačkih policajaca, dok su splitski pojedine mjesece bili pošteđeni sličnih provjera.

- Tijekom listopada 2022. godine u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj nije provedeno nijedno testiranje policijskih službenika (niti državnih službenika) zbog sumnje u psihofizičku sposobnost policijskih službenika jer za time nije bilo potrebe, dok su se svakodnevno i propisno poduzimale otpreme službe - saznajemo iz MUP-a.

Zbog ostalih stegovnih prekršaja tijekom listopada ove godine disciplinski je prijavljeno ukupno 35 policijskih službenika s područja svih policijskih uprava. Od početka do kraja 2021. godine disciplinski je prijavljeno ukupno 526 osoba u MUP-u, od toga 501 policijski službenik i 25 državnih službenika.

image
Neja Markičević/Cropix

Tijekom 2020. godine prijavljeno ih je 497, od kojih 476 policijskih i 21 državni službenik - navedeno je u statistici MUP-a. Što se tiče mjera izrečenih tijekom i nakon okončanja disciplinskog postupka, u listopadu ove godine privremeno je iz službe, do okončanja disciplinskog postupka, udaljen jedan policijski službenik.

Disciplinski postupci pokrenuti u tom razdoblju još nisu okončani. Tijekom 2021. godine privremeno je udaljeno osam, a tijekom 2020. godine sedam policijskih službenika.

’Superhik’ iz Varaždina

Tijekom prošle godine u 24 slučaja izrečena je novčana kazna, jedna kazna premještaja na drugo radno mjesto iste ili niže složenosti poslova te gore spomenuta kazna uvjetnog prestanka državne službe. U tri postupka prijavljeni nisu proglašeni odgovornima.

Od početka do kraja 2020. godine u 21 slučaju izrečena je novčana kazna i gore spomenute kazne uvjetnog prestanka državne službe, dok je jedan postupak obustavljen. Iz priloženih podataka vidljivo je da se u prosjeku prijave dva policajca mjesečno zbog rada pod utjecajem alkohola na razini svih policijskih uprava.

Ni jedan od njih nije ponovio svoj prekršaj te su time izbjegli najtežu kaznu udaljenja iz državne službe. Ponekad policajci ne budu zatečeni pod utjecajem alkohola tijekom kontrola psihofizičkog stanja, već silom prilika.

Polovicom studenoga ove godine pijani policajac skrivio je tešku prometnu nesreću u kojoj su dvije osobe teško, a jedna lakše ozlijeđena. Nesreća se dogodila oko 14.20 na lokalnoj cesti između Koprivnice i Ludbrega.

50-godišnji policajac s ludbreškog područja je pod utjecajem 1,33 promila alkohola upravljao osobnim automobilom Volkswagen, varaždinskih registarskih oznaka. Na križanju je oduzeo prednost Citroenu, koprivničkih oznaka, kojim je upravljao 71-godišnji vozač.

U prometnoj nesreći teško su ozlijeđeni policajac i 68-godišnja putnica iz Citroena, dok je vozač zadobio lakše ozljede. U svibnju ove godine je 45-godišnji policijski službenik PU varaždinske, izvan službe i svojim osobnim vozilom, oko 16 sati u Turčinu izazvao prometnu nesreću s materijalnom štetom.

image
Boris Kovačev/Cropix

Nakon nesreće je napustio mjesto događaja, a da s vozačicom drugog osobnog vozila nije popunio Europsko izvješće o prometnoj nesreći, niti ostavio svoje osobne podatke. Policijski je službenik pronađen oko 20 sati u Varaždinskim Toplicama te je kod njega utvrđena koncentracija alkohola od 2,31 promila.

I specijalci s čašom

U svibnju 2020. godine u Županji su u prometnoj nesreći sudjelovala tri pijana policajca. Pola sata prije ponoći na kružnom toku u Ulici Josipa Jurja Strossmayera automobil đakovačkih registarskih oznaka srušio je dva prometna znaka na stupu.

Policajci su ubrzo pronašli automobil čija su oštećenja odgovarala šteti nastaloj u prometnoj nesreći. Pored automobila stajala su četvorica muškaraca, očito pod utjecajem alkohola, koji su odbili kazati koji od njih je vozio.

U Policijskoj postaji Županja utvrđeno je da se radi dvojici pripadnika Specijalne policije u Osijeku te jednom policajcu iz Postaje granične policije Vrbanja. Četvrti muškarac nije bio zaposlenik MUP-a.

Svi su smješteni u službene prostorije do otrježnjenja, a za to vrijeme je stariji “specijalac” vrijeđao i omalovažavao svoje kolege iz postaje. Naknadno je utvrđeno da je za volanom bio mlađi od dvojice pripadnika Specijalne policije.

Protiv svih policajaca koji su pijani vozili je podnesen optužni prijedlog zbog vožnje u alkoholiziranom stanju, izazivanja prometne nesreće i bijega s mjesta nesreće. Nadalje, nad njima i svima ostalima je proveden i disciplinski postupak sukladno Zakonu o policiji.

24. travanj 2024 01:38