StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBOLNICE U KAOSU |

SUSTAV PUCA DILJEM ZEMLJE: Zatvaraju se odjeli, angažiraju studenti: ‘Na rubu smo izdržljivosti‘

Piše jutarnji list
26. listopada 2020. - 08:16
Ogulinska bolnica prestala je primati sve pacijente osim hitnih. U Brodsko-posavskoj županiji broj hospitaliziranih s covidom-19 utrostručio se u posljednja dva tjedna. U Osijeku se broj zaraženih ili izoliranih medicinskih sestara popeo na 100, a broj pacijenata na respiratoru narastao za 60 posto. Karlovačka bolnica ostala je bez 10 posto ukupnog kadra, razmišlja o angažiranju umirovljenih liječnika, piše Jutarnji list.

Sve veći izazov

Zdravstveni sustav puca diljem zemlje. Potvrđuju to i brojke po kojima je u samo jednom danu broj pacijenata povećan za 95. Naime, u subotu je na bolničkom liječenju bilo 731 pacijent, a u nedjelju njih čak 825.

- Pred zdravstvenim sustavom sve je veći izazov jer se povećava i broj teških pacijenta kojih je samo jučer na respiratoru bilo 58. U KB-u Dubrava jučer se liječilo 226 pacijenta ili 26 više nego prethodnog dan što pokazuje da se bolnice vrlo brzo pune - rekao je ministar zdravstva Vili Beroš. Dodao je da je to razlog što se ovoga tjedna kreće s uspostavom tercijarnog centra u zagrebačkoj Areni u kojoj će raditi zdravstveni radnici iz drugih bolnica i naglasio da će to značiti da će se u ustanovama iz kojih će dolaziti liječnici i medicinske sestre raditi sa smanjenim kapacitetom.

- Trenutno se kod nas liječi 56 pacijenta s koronavirusom od kojih je 6 na respiratoru. Popunjenost naših covid kreveta je 38 posto i to raste iz dana u dan. Brojke se penju i već bi za desetak dana, a možda i ranije, mogli popuniti više od polovice od 150 kreveta s kojima raspolažemo - kaže dr. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektivne bolesti KBC-a Split.
U Puli je 8 hospitaliziranih.

- Osoblje na knap. Na rubu smo fizičke izdržljivost - kratko nam je napisala ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić.
U ŽB Čakovec, od ukupno 55 kreveta, zauzeto ih je 30. Čakovečka bolnica ima 13 zaraženih djelatnika i još ih je 19 u samoizolaciji. Opća bolnica Varaždin u alarmantnoj je situaciji. U bolnici će se, nastavi li se ovakav trend, doći do urušavanja zdravstvenog sustava. Bolnica je jučer imala 42 pacijenta s težim oblikom bolesti. Zbog svakodnevnog povećanja broja bolesnih s teškom kliničkom slikom bolnica se neprestano reorganizira. Istodobno je zaraženo 33 djelatnika i još 61 je u samoizolaciji. Učestalost zaraze kod medicinskog je osoblja čak osam puta veća nego među općom populacijom.

- Situacija je vrlo ozbiljna, bilježimo drastičan porast zaraženih i trenutno gotovo da nema odjela bez nekog zaraženog. Nastavi li se ovakav trend zaraze medicinskg osoblja, bolnici prijeti urušavanje - izjavio je za RTL ravnatelj varaždinske bolnice dr. Nenad Kudelić.

Na području Slavonije i Baranje u nedjelju je ukupno je hospitalizirana dvadeset i jedna osoba više u odnosu na subotu. U osječkom KBC-u povećan je broj onih koji su na respiratoru, sa 10 na 16. Kako je nedavno rekao ravnatelj KBC-a Osijek dr. Željko Zubčić, od 580 liječnika i više od 1300 medicinskih sestara/tehničara trenutno su izvan pogona 64 liječnika i 100 medicinskih sestara ili tehničara, od kojih su 42 liječnika i 72 medicinske sestre i tehničara pozitivni, a ostali su u samoizolaciji.
Više pacijenata smještenih u bolnicu ima i Vukovarsko-srijemska županija, gdje je taj broj od subote do nedjelje porastao sa 18 na 25. U Brodsko-posavskoj županiji taj je broj sa 22 porastao na 25. Iz Stožera civilne zaštite upozoravaju kako im se u posljednja dva tjedna broj hospitaliziranih utrostručio.

Prva linija obrane

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica trenutno ne može računati na deset posto svojeg osoblja.
- Teško je biti čarobnjak u ovoj situaciji, borimo se koliko možemo, no obruč oko nas se steže. Bolnica funkcionira u kapacitetu smanjenom za 20 do 30 posto, ali ne nauštrb kvalitete. Svi hitni i slučajevi u kojima je ugrožen život su prioritet - kaže ravnatelj Antica.

Prva linija obrane, napominje, još nije probijena, ona uključuje vlastite snage, aktiviranje specijalizanata, umirovljenih liječnika, ali i ostalih liječnika bolnice koji se obučavaju za rad s covidom.
- Ako se ovakva progresija nastavi, sigurno će doći do pregrijavanja sustava - dodaje.

Ravnatelj ogulinske bolnice dr. Josip Zorko ima još i više briga, ne može računati na svaku četvrtu medicinsku sestru ili tehničara te šest liječnika. Odjel ginekologije je zatvoren, kirurgija, interna i intenzivna njega jedva drže korak. Od tri anesteziologa, radi samo jedan, a pomaže mu specijalizant koji je na završnoj godini fakulteta.
- Hladni pogon smo sasvim ukinuli, kirurške zahvate ograničili, radimo samo hitne i neodgodive zahvate - kaže nam dr. Zorko, piše Jutarnji list.
19. travanj 2024 18:01