StoryEditor
Hrvatska i svijetPIVO, VINO, RAKIJA...

Stručnjaci stali na kraj dvojbama: Smije li se piti alkohol nakon cijepljenja protiv koronavirusa?

Piše jutarnji list
4. svibnja 2021. - 18:35
 (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD/AFP)Kenzo Tribouillard

Britanska agencija za lijekove i zdravstvene proizvode poručila je da nema dokaza da konzumiranje alkoholnih pića utječe na djelotvornost cjepiva protiv koronavirusa, piše Evening Standard, a prenosi Jutarnji.

Britanski regulator s ovom je objavom izašao nakon što su se društvenim mrežama proširile priče da bi se dva tjedna nakon cijepljenja protiv koronavirusa trebalo apstinirati od alkoholnih pića.

- Savjetujemo svaku osobu koju brine pitanje konzumiranja alkoholnih pića da se obrati medicinskom profesionalcu - kratko su poručili iz Agencije.

U siječnju ove godine je organizacija Drinkaware, koju su osnovale kompanije koje bave proizvodnjom alkoholnih pića, poručila da ima nekih dokaza da ispijanje alkoholnih pića, naročito ako je prekomjerno, može utjecati na sposobnost organizma da izgradi imunitet nakon ubrizgavanja cjepiva.

No, ni britanski Nacionalni zdravstveni sustav, ni proizvođači cjepiva nisu objavili nikakve informacije koje bi sugerirale da postoji veza između učinkovitosti cjepiva i konzumiranja alkohola, prenosi Jutarnji.

14. svibanj 2021 13:24