StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVremenska prognoza

Stiže nova promjena vremena: krajem tjedna značajnije zahlađenje, bit će pljuskova s grmljavinom, moguć i snijeg

Piše dv
11. travnja 2023. - 08:34
- 2019. U FOTOGRAFIJAMA CROPIX-A - Rijeka, 090719. Ljetni pljusak popracen munjama. Na fotografiji: munja udara pored tankera.Matija Djanjesic/Cropix

Danas će biti djelomice sunčano uz promjenljivu, ponegdje i povećanu naoblaku, a najviša dnevna temperatura uglavnom će se kretati između 15 i 19 Celzijevih stupnjeva, prognoza je državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za utorak, donosi Slobodna Dalmacija.

Navečer i potkraj dana u sjevernim predjelima moguće je malo kiše.

Vjetar prijepodne slab do umjeren jugozapadni, a popodne i navečer sjeverni i sjeverozapadni, prolazno i vrlo jak. Na Jadranu ujutro umjerena bura, a zatim sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Meteorolog Dragoslav Dragojlović je za HRT prognozirao da će danas i sutra biti uglavnom suho i sunčano u većini zemlje, no nova promjena stiže od četvrtka, kada će biti promjenjivo oblačno s kišom. U petak se očekuje novi pad temperature pa bi u gorju opet moglo biti snijega.

U središnjoj Hrvatskoj te u Slavoniji, Baranji i Srijemu tijekom današnjeg dana biti sunčano i razmjerno toplo, a oblačno bi moglo biti poslijepodne i navečer. Jutarnja temperatura zraka bit će od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 17 i 19 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju će biti promjenjivo i pretežno oblačno, no suho. Smanjenje naoblake se očekuje prema kraju dana, a tijekom noći i ujutro će puhati umjerena i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka bit će od 0 do 2 °C, uz obalu između 7 i 9 °C, a najviša dnevna uglavnom između 14 i 17 °C.

U Dalmaciji će biti djelomice sunčano, uz više oblaka od sredine dana. Puhat će umjeren, prema otvorenom moru povremeno i jak sjeverozapadni vjetar, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Na jugu Hrvatske će biti najsunčanije, a vjetar će biti slab do umjeren. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 2 do 5 °C, uz obalu između 8 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 17 do 19 °C.

Srijeda će još biti djelomice sunčana, suha i topla, dok se od četvrtka očekuje promjenjivo oblačno vrijeme povremeno s kišom. U gorju se u četvrtak i petak očekuje i pad temperatura pa je moguća susnježica i snijeg.

Na Jadranu će sutra biti djelomice sunčano, a pred kraj dana se očekuje naoblačenje na sjevernom Jadranu. Promjenjivo i nestabilno će biti u četvrtak i petak. Bit će povremene kiše, pljuskova i grmljavine.

Jugo će zapuhati u srijedu krajem dana, a u četvrtak će biti jako i olujno. U petak će oslabjeti pa će okrenuti na sjeverozapadnjak, kaže Dragojlović za HRT.

19. travanj 2024 12:25