StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREVARENIH IMA SVUD

Splitski par koji je ‘kaparao‘ nepostojeći stan; uspjelo im je što nikome nije, skupo su to platili!

Piše Mirela Goreta/sd
27. siječnja 2023. - 07:01

Kopali su na sve strane, istraživali i do sada podmirili oko 2500 eura troškova svih pravnih postupaka koje su pokrenuli, a sve kako bi dokazali da su - prevareni.

Škveranin Neven Bojkić, inženjer brodogradnje i njegova supruga, diplomirana ekonomistica Dijana Bojkić, potrošili su i novce i sate i sate rada, istraživanja i pisanja dopisa svim relevantnim institucijama, zbog davanja, još 2013. godine, kapare u iznosu od 20.000 eura (naknadno podebljane s još 3000 eura) sesvetskom građevinaru Anti Karamatiću za stan od 65,63 kvadrata u dandanas nepostojećoj zgradi na Pujankama, piše Slobodna Dalmacija.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

O nikad realiziranom građevinskom projektu na istočnom rubu Splita već smo pisali - razgovarali s više oštećenih kupaca, investitorima ocem i sinom, Antom i Mislavom Karamatićem iz tvrtke “Conditor” d.o.o. u stečaju, posrednikom Nikšom Kljenkom iz splitske agencije “Globus nekretnine”, Franom Rubićem, direktorom tvrtke “Izolater” d.o.o. u čijemu je vlasništvu zemljište na Pujankama, no Neven Bojkić upire prstom u ključnu figuru zbog koje je, nakon prvotnog odustajanja zbog sumnje u realizaciju projekta, ipak uplatio kaparu za stan na Pujankama.

Kazneno djelo

Njegovo ime je Branko Poljanić, nekadašnji poglavar splitskog urbanizma, koji u to vrijeme, što Bojkići nisu znali, više nije imao nikakve veze s Banovinom. Danas pak kažu:

- Naša borba s obitelji Karamatić za povrat novca traje već dugo i iz raznih dokumenata, koje smo tijekom godina poslali raznim službama, vidljiva su naša nastojanja da dođemo do svog novca, ali i da dokažemo da su se Nikša Kljenak, Mislav i Ante Karamatić udružili kako bi ostvarili protupravnu dobit kaznenim djelom udruživanja radi prijevare, za što smo 2019. podnijeli kaznenu prijavu i njezinu dopunu Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu”.

- Nakon početne zainteresiranosti za projekt, koji smo supruga Dijana i ja ugledali na internetskoj stranici agencije “Globus nekretnine” u obliku oglasa sa sloganom “Useljivo do prosinca 2014.”, otišli smo još jednom njezinu vlasniku Nikši Kljenku i, procijenivši ogroman rizik davanja tako velike kapare, rekli mu da odustajemo od sklapanja predugovora.

No, nekoliko dana kasnije nazvao nas je Ante Karamatić, predstavio se kao investitor, i ponudio sastanak, odgovarajući nas od odustajanja. Na sastanku u hotelu “Consul” za stolom je sjedila osoba koju nam je predstavio riječima: “Ovo je Branko Poljanić, moj čovjek u Banovini, on garantira za projekt, on će vam sve objasniti”.

image
Jakov Prkić/Arhiva/Cropix

Branka Poljanića vidjeli smo prvi i jedini put u životu, ali on i njegova funkcija bivšeg člana Poglavarstva za urbanizam Grada Splita bili su ključni za vraćanje povjerenja u projekt, slijedom čega smo potpisali predugovor i dali kaparu Anti Karamatiću.

Baš smo bili ohrabreni ugledavši ga, iako smo prethodno htjeli odustati - govori Neven Bojkić, dodajući da je Poljanić na tom sastanku izvršio prezentaciju zgrade, uvjeravao ih da će sve biti u redu (“ne brinite se ništa, ja sve ovo pratim”) i da će biti napravljena u roku, te im još rekao da ga, u slučaju bilo kojeg problema, uvijek mogu nazvati.

Dijana Bojkić čak je to jednom i učinila, ali ju je Poljanić, kao i Ante Karamatić, i tada uvjeravao da će sve biti u redu i da nema razloga za brigu. Dipl. ing. građevine Branko Poljanić, što tada nisu znali, u to vrijeme više nije bio prvi čovjek splitskog urbanizma niti zaposlenik Banovine, nego je imao ugovoren poslovni angažman s “Conditorom” d.o.o. Ante Karamatića, što nam je i sam potvrdio u telefonskom razgovoru, ne mogavši se precizno sjetiti je li u to doba bio zaposlenik “Conditora” ili je radio na ugovor, sklopljen između njegove tvrtke B. P. “Poslovno savjetovanje” d.o.o. i “Conditora” d.o.o. Ne zna je li suradnja potrajala “dva, tri, četiri ili pet mjeseci”, ali zna da je ubrzo otišao za svojim poslom. S Antom Karamatićem se danas čuje svakih šest mjeseci ili godinu dana, kada ga on izvijesti o tijeku projekta na Pujankama. I sve ostane na tome...

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

‘Ne znam o kaparama‘

- Nemam pojma da je netko davao kapare. Možda sam i čuo, ali to je bilo dosta davno i nemam nikakvih saznanja oko toga. Ja jesam bio angažiran, jedno vrijeme sam radio na tim projektima, ali to se nije imovinski riješilo i već je davno, što se mene tiče, završena priča.

Ja sam u “Conditoru” jedno kratko razdoblje bio zaposlen i onda sam otišao u svoju firmu. Već dugo nisam tamo... Znam da je bilo raznih priča oko toga, ali hoće li se u ovom trenutku graditi i jesu li se imovinski svi skupa uspjeli dogovoriti, teško mi je reći - rekao nam je Branko Poljanić, navodeći da je na projektu zgrade na Pujankama bio angažiran kao konzultant.

- U to vrijeme postojali su svi elementi za gradnju, vlasnici zemljišta su se se dogovorili oko toga, a sad se više nisu uspjeli dogovoriti i projekt nije realiziran, što ne znači da možda neće. Sjećam se da je moj angažman bio vezan za početak rada, za projekte i dozvole, jer su su izvukle lokacijske dozvole i za ceste i za zgradu i park, sve što je bilo potrebno. Projekt je napravio i “Vodovod”... Bio sam sudionik te priče u vrijeme predradnji. Nije se dogodilo ništa i otišao sam svojim putem - rezimirao je Poljanić.

No, Neven Bojkić smatra da su svi spomenuti u kaznenoj prijavi sudjelovali u udruženom dovođenju u zabludu svih oštećenih, znajući u trenutku oglašavanja i prezentacije projekta, te uzimanja kapare te 2013. godine, za problem s izmještanjem glavnih tlačnih cjevovoda na parceli, za što u tom trenutku još nije bilo ni građevinske dozvole, a istodobno im se obećavalo useljenje u roku od godinu dana.

image

Dio dokumentacije Nevena Bojkića

Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita izdao je, naime, građevinsku dozvolu za izmještanje cjevovoda tek 1. listopada 2014., kada su kupci, po navodnim obećanjima Karamatića i usmenim garancijama Poljanića, kao i agencijskom oglasu, već trebali biti u svojim novim stanovima.

Dopune ugovora

Bojkići su, u nadi da će zgrade ipak biti, a i da zaštite vlastiti novac, naknadno napravili dvije dopune predugovora, prvi put su produžili rok za godinu dana, a kasnije sve obveze iz predugovora prebacili na Antinu tvrtku “Conditor” d.o.o., danas u stečaju, i uzeli zadužnicu zahvaljujući kojoj su do sada uspjeli izvući značajan dio uplaćene kapare u ukupnom iznosu od 23.000 eura.

- Pitate zašto smo dali još kad smo vidjeli da nema gradnje?! Dođe Ante jednog dana do nas i kaže: “Nevene, Dijana, radovi su počeli. Sve kreće, bager radi”. Uzmem dan godišnjeg u škveru, odem na parcelu i vidim bager kako krči neku draču, ali vidim i HEP-ov stup.

Zovem Antu i pitam što stup radi na parceli i gdje je ploča s izvođačem radova. Ljutito mi je zaklopio slušalicu, ali me kasnije i nazvao i rekao da je to početak izmještanja vodovodne cijevi, koju je predstavljao kao najveći problem na budućem gradilištu, a da će ploča doći uoči početka radova na temeljima zgrade.

Uz to mi je, te 2017., govoreći kako će dobiti građevinsku dozvolu za zgradu za 2-3 mjeseca, tom prigodom ponudio i jedno parkirno mjesto za dodatnih 3000 eura, umjesto za 10.000 eura, i ugradio ga u cijenu stana reguliranu prethodnim predugovorom.

Dali smo mu i taj iznos, uvjereni da gradnja konačno počinje, da bismo ubrzo shvatili da smo još jednom nasamareni - kaže Neven Bojkić, prisjećajući se trenutaka gorke spoznaje, od kada je suprugom započeo bitku za povrat novca.

Blokirali sami sebe

Bojkići su tri puta blokirali tvrtku “Conditor” d.o.o. - nakon prve blokade 2019. uspjeli su dobiti natrag 11.000 eura, iste godine zahvaljujući drugoj još 8000 eura, a godinu kasnije posegnuli su za još jednom blokadom. Danas i dalje, svjesni bolje pozicije za razliku od drugih oštećenih koji nisu dobili ni eura od kapare, i dalje stoje u redu za ostatak povrata duga sa zateznim kamatama.

image

Zgrada Fine u Splitu

Paun Paunović/Cropix

- Smeta me što je Mislav izjavio kako je nekim ljudima, valjda misleći na nas, obročno vraćan dug, a kako su ih drugi, nespremni za dogovor, stiskali da im vrate sve odjednom, a sad ih javno prozivaju. Prava istina je da smo mi do dijela povrata duga došli zahvaljujući blokadi tvrtke “Conditor” d.o.o., a ne dobroj volji Karamatića.

Bojkić pri tom ističe još jedan važan detalj.

- Tvrtka “Conditor” d.o.o. je uoči naše prve blokade već bila upala u probleme, jer je bila dužna ogroman porez državi, a dug od pola milijuna kuna je prebijala novcem od najma dvaju poslovnih prostora kod splitskog hotela “Globo”. Kad smo je 26. svibnja 2020. blokirali i treći put, uslijedio je njezin slom i stečaj.

Cijelo to razdoblje blokada bilo je zapravo dosta lagodno za Antu Karamatića. Zašto?! Njegova blokada neprekidno je trajala 428 dana, a zna se da Fina nakon 120 dana mora podnijeti Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Zanimljivo je da je nakon naše druge blokade Antu blokirao jedan od članova njegove obitelji, ta je osoba bila prvi ovrhovoditelj, a mi tek peti u redu za naplatu.

Tako da novci od najmova poslovnih prostora, koji su lijegali na račun “Conditora”, nisu išli ni Poreznoj ni nama nego Karamatićima. To je trajalo godinu i pol dana. A svaki mjesec s računa “Conditora” skidalo se 22.000 kn novca od najma. Ali ni to ne može vječno... Otkako je “Conditor” d. o.o. otišao u stečaj, treći smo u redu za naplatu - duboko je uzdahnuo Neven Bojkić.

Sin ocu dao nekretnine za jedan euro

 

- Poslao sam i dopis sutkinji Goranki Boljkovac na Trgovačkom sudu u Zagrebu, kojim smo je upozorili da je obitelj Karamatić već jednom ranije bila pred poslovnim slomom i da je tada, u predstečajnom postupku, Mislav Karamatić, ovaj put kao direktor firme "Sretne nekretnine" prodao svom ocu Anti Karamatiću, kao direktoru novoosnovane firme "Conditor" vrijednu nekretninu (dva spojena zemljišta s objektom u početku gradnje) u Crikvenici za 1 EUR, ta da osnovano sumnjamo da će ponoviti isprobani recept i da će ovaj put firma "Conditor" prodati poslovne prostore u Splitu i nekretninu u Crikvenici trećoj novoosnovanoj firmi "Conditor Karamatić", ostavivši sve stečajne vjerovnike firme "Conditor" bez stečajne mase, kao što su to već jednom prije uspjeli u slučaju "Sretnih nekretnina" - kaže Neven Bojkić, podastirući izvješće iz 2018. s potpisom Vande Kovačević Gelnčer, stečajne upraviteljice spomenute tvrtke.

Punomoćnik vjerovnika Raiffeisen Landesbank Kärnten predložio je stečajnoj upraviteljici da pozove Antin "Conditor" da vrati nekretninu u stečajnu masu Mislavovih "Sretnih nekretnina" s obzirom da je ista otuđena u uvjetima blokade računa, i to za 1 euro. Ante Karamatić nije se, piše u izvješću, pismeno očitovao na poziv stečajne upraviteljice nego joj je u u telefonskom razgovoru kazao da nema namjeru postupiti po pozivu na vraćanje nekretnine u stečajnu masu "Sretnih nekretnina".

Karamatićeva tvrtka 428 dana bila u blokadi

 

- Na e-Oglasnoj ploči suda u Sesvetama vidio sam da je protiv Mislava Karamatića pokrenut jednostavan stečajni postupak, te da on na sebi nema nikakvu imovinu. Poslali smo i tamošnjem sudu dopis o svom slučaju...

U kolovozu 2021. podsjetili smo Finu na 428 dana dugu blokadu tvrtke "Conditor" d.o.o. i upitali zašto nije otvoren Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Dva dana nakon našeg dopisa Fini je i aktiviran - kaže oštećeni Splićanin.

19. travanj 2024 09:12