StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKAKVA GROZOTA

Šokantna snimka: Palestinci nose lijes s tijelom ubijene novinarke u katoličku crkvu, a Izraelci divljački i palicama tuku ožalošćene, u jednom trenutku lijes pada...

Piše dv
13. svibnja 2022. - 19:26

Ovo je možda nešto najgore što ćete vidjeti danas. 

Naime, sprovod ubijene palestinsko-američke novinarke Shireen Abu Akleh pretvorio se u nezamisliv kaos. Dok su ožalošćeni prijatelji i obitelj nosili posmrtne ostatke ubijene novinarke izraelska policija ih je tukla palicama i koristila šok granate!

Pogledajte video: 

Sve se dogodilo, izvještava Washington Post, nakon što su ožalošćeni pokušali nositi njezin lijes na ramenima. Do kraja dana, mnoštvo je naraslo u najveće palestinsko okupljanje u Jeruzalemu u posljednje vrijeme, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ožalošćene su mlatili dok su nosili lijes u katoličku crkvu. 

Abu Akleh, dopisnica informativnog kanala Al Jazeere, ubijena je u srijedu dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj akciji na Zapadnoj obali. Mreža i palestinske vlasti rekli su da su je ubili izraelski vojnici.

Izrael je rekao da je bila uhvaćena u unakrsnoj vatri. Nakon što je prvotno okrivila palestinske naoružane napadače, vojska je u četvrtak rekla da ispituje mogućnost da je jedan od njezinih vojnika odgovoran.

Al Jazeera izvještava da su tisuće ožalošćenih, od kojih su neki podigli palestinske zastave i uzvikivali “Palestina, Palestina”, prisustvovali sprovodu u Jeruzalemu.

Policija je na kraju dopustila obitelji da odveze lijes u katoličku crkvu u Starom gradu, koja je bila prepuna ožalošćenih, prije nego što je zapečatila bolnicu i ispalila suzavac na brojne prosvjednike.

image
Ronaldo Schemidt
image
Ronaldo Schemidt
image
Ahmad Gharabli

Njeno tijelo tada je položeno na groblje izvan Starog grada u Jeruzalemu.

Posljednji oproštaj počeo je procesijom od bolnice u četvrti Sheikh Jarrah u Istočnom Jeruzalemu, gdje je tijelo Abu Akleh ostalo preko noći.

Izraelske sigurnosne snage tukle su prisutne koji su željeli hodati pored kovčega sa tijelom Abu Akleh u naselju Sheikh Jarrah, ne dozvoljavajući im da ga nose.

Al Jazeerin Marwan Bishara je, komentirajući napad, rekao „zašto je potreban ovakav tip nasilja?“.

“Došlo je do naguravanja između izraelske vojske i ljudi koji su htjeli odnijeti Shireenino tijelo u crkvu”, rekao je svjedok. 

image
Gil Cohen-magen
image
Hazem Bader
image
Ronaldo Schemidt

Nakon što je kovčeg unesen u crkvu, svećenik koji je vodio ceremoniju Fadi Diab je rekao: “Mi ne vjerujemo u ljubav prema moći, već u moć ljubavi“.

Nakon vjerskog obreda, kovčeg je iznesen iz crkve, a uslijedit će ukop pored njenih roditelja na obližnjem protestantskom groblju.

image
Ronaldo Schemidt
image
Ahmad Gharabli
image
Ronaldo Schemidt

Palestinska aktivistica za ljudska prava Diana Buttu nazvala je ubistvo Abu Akleh „udarcem za svijet“.

„Ona je ušla u srce svakog Palestinca, čak bih se usudila i reći, arapskog domaćinstva, zbog dirljivog izvještavanja o realnosti brutalne izraelske okupacije“, rekla je.

„Shireen nije prva novinarka koju je Izrael ubio, a plašim se da nije niti zadnja. Vrijeme je da Izrael odgovara“, dodala je.

image
Hazem Bader
image
Ronaldo Schemidt
image
Hazem Bader
image
Ahmad Gharabli
image
Ahmad Gharabli
image
Ahmad Gharabli
image
Mohammed Abed
image
Hazem Bader
18. travanj 2024 15:08