StoryEditorOCM

Snimka policijskog nasilja šokirala regiju: pogledajte kako bez povoda maltretiraju sveučilišnog profesora iz Albanije

Piše Vijesti SD
22. veljače 2023. - 11:42

Uprava crnogorske policije oglasila se povodom video zapisa koji se jučer pojavio na društvenim mrežama, a na kojem je snimljeno kako crnogorska policija maltretira albanskog državljanina. Naveli su da je riječ o događaju od 15. siječnja, koji se dogodio na crnogorsko-albanskom graničnom prijelazu Sukobin – Murićani, nedaleko od Ulcinja, javlja Radio Slobodna Europa.

"U odnosu na ovaj događaj, poduzete su službene mjere i radnje koje su rezultirale utvrđivanjem identiteta svih aktera navedenog događaja, a u tijeku je utvrđivanje odgovornosti službenika Uprave policije, kao i postupak pred Odjeljenjem za unuatršnju kontrolu policije Ministarstva unutarnjih poslova", naveli su iz Uprave policije.

Informaciju da je jedan pripadnik crnogorskog policije "maltretirao državljanina Albanije" priopćila je Demokratska unija Albanaca, stranka lidera Mehmeda Zenke. Oni su tada uz priopćenje dostavili video snimku koja je objavljena u albanskim medijima, tražeći da nadležni utvrde što se dogodilo na graničnom prijelazu.

"Pozivamo nadležne, kao i premijera Dritana Abazovića da poduzmu odgovarajuće mjere kako bi se rasvijetlila situacija upotrebe sile policajaca protiv NN osobe i da pod hitno razjasne ovu situaciju", naveli su.

Snimku su albanski mediji objavili 15. veljače, a Podgorički vremeplov kasno poslijepodne, gotovo tjedan dana kasnije, 21. veljače. U pitanju su dvije različite snimke istog događaja, od kojih je druga duža i jasnija jer je snimana iz neposredne blizine.

Na snimci koju je objavio Podgorički vremeplov u jednom se trenutku vidi i čuje kako muška osoba iz vozila kaže službenicima policije da "nije uradila ništa". Potom se čuje policajac koji kaže: "Kol‘ko možeš da pričaš, sad bi mu vilicu slomio…", a potom grubo hvata za lice osobu u automobilu. Na snimci se zatim čuje: "Ostavi telefon", dok policajac nasilno izvlači muškarca iz automobila.

Iz Albanske alternative, stranke predsjednika općine Tuzi Nika Đeljošaja, jučer su priopćili da se "ovaj užasni, za Crnu Goru poražavajući incident", dogodio nekoliko dana uoči planirane zajedničke sjednice dvije Vlade. Naime, albanska i crnogorska vlada održat će zajedničku sjednicu 27. veljače, prenosi Slobodna Dalmacija.

Albanska alternativa najoštrije je osudila incident, navodeći da je albanski državljanin na snimci Petraq Milo, sveučilišni profesor i bivši savjetnik za javne financije i monetarnu politiku premijera Albanije.

Snimka je izazvala lavinu reakcija na društvenim mrežama...

24. travanj 2024 06:55