StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUPOZORENJE ZA VOZAČE

Snijeg i olujni vjetar stvaraju kaos u prometu diljem Hrvatske: prekidaju se trajektne linije, zabranjuje se vožnja nekim dionicama, a vijavica je zatvorila jednu cestu

Piše PSD
31. siječnja 2022. - 23:51

Na cestama u središnjoj Hrvatskoj, Slavoniji, Gorskom kotaru, Lici i Dalmaciji mjestimice pada snijeg, a u priobalju puše olujni vjetar, izvijestio je u ponedjeljak navečer Hrvatski autoklub (HAK), donosi Slobodna Dalmacija.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez propisane zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra trenutno nema slobodne ceste za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto, prenosi Jutarnji list.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorena je autocesta A1 između čvorova Posedarje i Sveti Rok.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Za sav promet zatvoren je Paški most (DC106).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici, Dalmaciji i Gorskom kotaru.

Zbog snježne vijavice za sav promet zatvorena je županijska cesta ŽC5217 Mazin-Bruvno.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su katamaranske linije Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Split-Hvar-Korčula.

Na graničnom prijelazu s BiH Županja (Orašje) teretna vozila čekaju 1,30 sati na ulazu u Hrvatsku. Na GP sa Srbijom Tovarnik (Šid) teretna vozila čekaju 2 sata na ulazu u Hrvatsku, a do 30 minuta na izlazu.

IZ HAK-a također upozoravaju vozače na potencijalne smetnje i zastoje u prometu koji bi ih sutra mogli zadesiti.

Zbog niskih jutarnjih temperatura na cestama u unutrašnjosti bit će poledice, a osobito oprezno treba voziti na mostovima i nadvožnjacima. Potrebno je smanjiti brzinu i povećati razmak. U gorskim predjelima Like i Gorskog kotara tijekom noći padat će snijeg te su još ujutro moguće smetnje i zastoji u prometu, ali i zabrane prometovanja za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na uobičajenim zimskim dionicama, kažu iz HAK-a.

Zbog jačanja bure očekuju se zabrane prometa za pojedine skupine vozila na Jadranskoj magistrali (DC8) te na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u zoni tunela Sveti Rok i na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na goranskoj dionici.

Bit će prekinute pojedine trajektne i brodske linije u Hrvatskom primorju te u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji, a tijekom dana bit će pojačan promet teretnih vozila na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Srbijom, prenosi Jutarnji list.

18. travanj 2024 23:51