StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA VREMENSKA NEPOGODA

SNAŽNA CIKLONA IZAZVALA KAOS NA JADRANU Olujni jugo udara i do 119 km/h, u prekidu trajektne i katamaranske linije

13. prosinca 2019. - 22:19
Kako je i bilo najavljeno, snažna sredozemna ciklona tijekom rane večeri počela je naglašeno djelovati na vrijeme na cijelom Jadranu. Ciklonalni centar trenutno se nalazi nad sjevernim Jadranu i brzo se spušta prema Dalmaciji gdje će se naći u sljedećih nekoliko sati.

Tlak zraka u Istri na razini mora pao je na samo 978 hektopaskala, a slične vrijednosti uskoro se očekuju u Dalmaciji. Radi se o najnižem tlaku zraka posljednjih nekoliko godina, javlja Dalmacija Danas, a prenosi Jutarnji list.

Dolazak ciklona praćen je sve jačom kišom. Kišno nevrijeme pogodilo je Rovinj gdje je već palo preko 70 litara kiše po kvadratnom metru, a navečer će kišno nevrijeme zahvatiti velik dio Dalmacije. Jugo je u stalnom jačanju, a u Splitu najjači udari do 19 sati bili su do 114 km/h.

Zbog niskog tlaka zraka ponegdje se već javlja pojava ciklonalne plime, odnosno prelijevanja mora preko riva na obali. Ta pojava mogla biti znatno izraženije u noći na subotu. Na splitskoj Rivi pojedini valovi dolaze sve do prvih kafića.
 
Dok na Jadranu trenutno puše snažno jugo, s talijanske strane obale zapuhala je vrlo jaka tramontana koja je tamo donijela hladni zrak s Alpa pa je područje od Ravene sve do Ancone zabijelio snijeg.

Jugo povećava valovitost mora koje stvara sve veće probleme u prometu morem. Trajekt Lastovo trenutno plovi prema Korčuli, a bori se s orkanskim jugo i vrlo visokim valovima, doznaje Dalmacija Danas, a prenosi Jutarnji list.

U prekidu su:
trajektne linije: Valbiska-Merag, Lopar–Valbiska, Prizna-Žigljen, Porozina-Brestova, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Sumartin-Makarska, Trogir/Soline-Drvenik Mali-Drvenik Veli, Prapratno-Sobra i Dubrovnik-Lopud-Suđurađ;
katamaranske linije: Pula–Zadar, Rijeka-Cres–Mali Lošinj, Rijeka–Lun (Tovarnele)–Rab, Split-Rogač-Milna, Split-Hvar-Korčula, Split-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli;

brodske linije: Komiža-Biševo, Zadar–Preko, Rava-Iž-Zadar, Ilovik-Mrtvaška, Mali Lošinj–Unije–Susak i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.
 
20. travanj 2024 12:55