StoryEditor
Hrvatska i svijetUNATOČ MJERAMA OPREZA

Slovenci neće zatvoriti granicu s Hrvatskom

Piše Jutarnji list
29. lipnja 2020. - 20:45
CROPIX
Glasnogovornik slovenske vlade za COVID-19 Jelko Kacin spomenuo je mogućnost da će Slovenija zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji Hrvatsku možda maknuti s takozvane liste "zelenih" zemalja, te je staviti na "žuti popis". Na tom su popisu države koje nisu ni "u crvenom" niti "zelenom". 

Što to uopće znači, objasnio je u ponedjeljak portal 24ur, a prenosi Jutarnji list.

Ako je država uvšrtena na žuti popis, državljani Slovenije koji se vraćaju iz Hrvatske, ili čak stranci s područja EU odnosno schengenskog područja koji imaju trajno ili privremeno boravište ili prebivalište, mogu u Sloveniju ući bez obvezne 14-dnevne karantene. Drugim je osobama propisana obvezna 14-dnevna samoizolacija. Osim ako ne spadaju u 15 iznimaka koje je slovenska vlada propisala u 10. članku svoje najnovije odluke.

Kako je danas naveo Kacin, Slovenija svoje državljane neće odgovarati od putovanja u Hrvatsku, ali je uvrštenje Hrvatske na žutu listu svojevrsno upozorenje svim Slovencima koji su već u Hrvatskoj, iz nje se vraćaju ili kod nas žele ljetovati. Onima koji se vraćaju poručio je da se obvezno jave svom liječniku ako osjete bilo kakve simptome, dok se Slovence koji su trenutno u Hrvatskoj upozorava da se obvezno pridržavaju propisanih epidemioloških mjera, naročito fizičke udaljenosti.

Režim prema Hrvatskoj tako je dosta blag, dok se državljanima onih zemalja koje su označene crvenom bojom, i Slovencima koji iz njih vraćaju, bez obzira na državljanstvo i prebivalište određuje karantena. Ako je, pak, država na zelenom popisu, u Sloveniju se ulazi bez ikakvih ograničenja, donosi Jutarnji list.
loading...

Izdvojeno

29. rujan 2020 15:15