StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBADEM, ŠEĆER, BJELANJAK|

SLASTICA UZ BLAGDAN SVIH SVETIH Znate li što su i kako napraviti bobiće? U Gradu ih zovu i fave dei morti...

Piše DV
31. listopada 2020. - 13:40
Od blagdan Svih svetih dijeli nas taman dovoljno vremena za pripremiti starinsku poslasticu koja se tradicionalno priprema baš tom prigodom, premda u njoj volimo uživati kad god nam se pruži prilika. Nama su u Dalmaciji poznati kao bobići, drugdje se nazivaju fave dei morti ili favette, no recept je uvijek manje više isti: riječ je o smjesi bjelanjaka, šećera i badema uz dodatak kakaa za tamniju varijantu, piše Sloboda Dalmacija.

Oblikom podsjećaju na bob, biljku za koju su stari Egipćani vjerovali da čuva duše pokojnika pa su ga koristili u pogrebnim obredima, a ta se simbolika svidjela i Grcima pa njihova božica sudbine Moira, prema njihovoj mitologiji, uživa upravo u toj meditaranskoj mahunarki.

Možda je baš zbog tih vjerovanja, koliko god se u to vrijeme smatrala heretičkima, opat Odion iz opatije Cluny njime u 10. stoljeću, kako se priča, nahranio svoje redovnike na Dušni dan, a možda je riječ o vjerovanju koje su Pitagorejci prognani iz Grčke donijeli u Italiju odakle se proširilo i u Francusku, gdje se nalazila spomenuta opatija...

image
CROPIX


No ostavimo se nagađanja i uhvatimo se posla, jer oko bobića iga itekako ima, svaku slatku okruglicu treba ručno izvaljati... Recepata za bobiće ima uistinu u izobilju, kako je uvijek s tradicionalnim, starinskim jelima i svaka se familija kune da je baš njen onaj pravi. Nećemo ulaziti u polemike, nemojte nam se posvađati u komentarima, stoga vam donosimo recept za kojeg će se barem Splićani složiti da je 'pravi' - onaj iz slastičarnice Tradicija.

Slobodnoj Dalmaciji recept je prije koju godinu otkrio Dražen Kirigin, koji je s i rođakom Mirom slastičarnicu i sve njezine slatke tajne dobio u naslijeđe.

Kiriginova riceta za bobiće

330 grama badema plus još malo za oblikovanje

660 grama šećera u prahu

20-40 grama kakaa

2 jaja

po nekoliko kapi arome vanilije i limuna

image
CROPIX


Postupak:

Bademe fino sameljite i pomiješajte sa šećerom u prahu. Jaja pomiješajte s aromama i dodajte bademima pa dobro izmiješajte. Oblikujte debeli valjak i prerežite ga napola.

Jednu polovicu ostavite sa strane zamotanu u plastičnu foliju, a u drugu dodajte kakao. Količinu prilagodite ovisno o tome jeste li nabavili tamniji, čisti ili svjetliji, obrani kakao, a dodajite ga pomalo kako smjesa ne bi postala previše gorka.

Prije nego počnete raditi bobiće, pripremite još mljevenih badema, no ne onako fino usitnjenih kao za smjesu. U njih ćete uvaljati bobiće.

Bobiće oblikujte tako da smjesu izvaljate u valjke debljine palca, a od njih potom odrežite manje komade koje ćete oblikovati u kuglice. Najprije valjajte bijele.

Gotove bobiće poslažite u nauljenu posudu za pečenje i pecite 10 – 12 minuta u pećnici zagrijanoj na 140 stupnjeva. Pazite da se ne presuše kako ne bi bili tvrdi kad se ohlade.
24. travanj 2024 03:30