StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUSJEDI U PROBLEMIMA |

SKIJANJE POD UPITNIKOM: Nakon blagog popuštanja, Slovenija ide u totalno zatvaranje, Janša sve šalje na prisilni godišnji?

Piše jutarnji list
14. prosinca 2020. - 18:13
Iako je slovenska vlada na nedjeljnoj sjednici dogovorila popuštanje nekih epidemioloških mjera, 24ur doznaje da ublažavanje neće dugo potrajati. Naime, prema njihovih neslužbenim informacijama vlada Janeza Janše priprema potpuno zatvaranje zemlje u razdoblju od 24. prosinca do 4. siječnja, donosi Jutarnji list.

Tvrdi lockdown u slovenskom slučaju podrazumijeva zatvaranje svega osim zdravstvenih ustanova, ljekarni i trgovina mješovitom robom. Radnici u ostalim djelatnostima u tom bi razdoblju išli na kolektivni godišnji odmor. Nova sjednica vlade na kojoj će se odlučivati o pooštravanju restrikcija održat će se u četvrtak.

Nacrt tvrdog lockdowna je na stolu, no to ne znači da će u četvrtak pod svaku cijenu biti usvojen, niti da će biti prihvaćen u ovoj formi.

Slijede njemački primjer

Kako je rekao slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, Slovenija će slijediti primjere drugih europskih država, posebno Njemačke. Kako piše 24ur, Njemačka s tvrdim lockdownom počinje u srijedu, dok Slovenija od sutra pa do 23. prosinca popušta s mjerama.

U Sloveniji će u tom razdoblju u smanjenom opsegu biti obnovljen javni prijevoz, uz poštivanje epidemioloških mjera i smanjeni broj putnika u vozilima, a dopušta se i rad autopraonica, cvjećarnica, kemijskih čistionica i salona za njegu.
Ublažene su i neke mjere ograničenja kretanja u vrijeme epidemije, ali samo u 4 od 12 statističkih regija, onima koje trenutno imaju manju incidenciju koronavirusa, odnosno bolju epidemiološku sliku od ostalih.

Riječ je o Središnjoj regiji koja uključuje i područje Ljubljane, te Goriškoj, Obalno-kraškoj i Gorenjskoj regiji.
U njima će stanovnici moći izlaziti i izvan područja općina, ali ne i izvan regijske granice, dok za sve ostale zatvaranje u općinama boravišta vrijedi i dalje.

Kretanje uz aplikaciju

No, slobodom kretanja unutar tih regija moći će se koristiti samo oni koji su na mobilne telefone instalirali aplikaciju za praćenje kontakata, što je odluka kojom se želi potaknuti da se što više primjenjuje, ali je odmah naišla na kritike u javnosti.
Ipak, kako piše 24ur, postoji vjerojatnost da se radi tek o privremenom popuštanju prije potpunog zatvaranja.

Podsjetimo, u Njemačkoj će zatvaranje krenuti već u srijedu, a trajat će do 10. siječnja. To znači da će sve škole i vrtići morati zatvoriti vrata, a roditelji će dobiti plaćeni godišnji ako nemaju riješeno čuvanje vrtićke djece. Radit će samo trgovine s osnovnim potrepštinama, ljekarne i banke, donosi Jutarnji list.
20. travanj 2024 06:14