StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetglavna vijest na škoju

Sjajna vijest s Hvara, ovo je prvi otočki grad koji je donio ovakvu odluku: Svaka im čast jer mi smo prilično religiozna sredina i još uvijek ima kvazimoralista koji se tome protive

Piše Mirko Crnčević/SD
4. kolovoza 2022. - 15:41

Prije nekoliko dana stanovnici Staroga Grada su baš pozitivno reagirali na vijest da se njihov grad sudjelovanjem i pokretanjem energetske tranzicije u svojoj sredini u svojstvu partnera priključio projektu "Otoci predvodnici čiste energije", a sada još pozitivnije na jedan pa gotovo neuobičajen potez lokalnih vlasti, barem kod nas u Hrvatskoj - Gradsko vijeće Grada Staroga Grada, je na prijedlog gradonačelnika Antonia Škarpe, jednoglasno prihvatilo Program sufinanciranja troškova medicinski potpomognute oplodnje za svoje područje, donosi Slobodna.

- Svaka čast poteštatu Antoniju, ali i gradskim vijećnicima koji su, dakle, uvidjeli u kakvim su prilikama ljudi koji tako silno žele, a ne mogu postati roditelji bez medicinske pomoći. Kakve li muke oni proživljavaju i kakvim se sve troškovima izlažu nije potrebno ni govoriti no žalosno je, makar smo mi jedna poprilično religiozna sredina, da kod nas još uvijek ima kvazimoralista koji se tome protive i ne mogu drugo reći nego 'oprosti im Bože jer ne znaju što čine' – komentirala je jedna otočanka 'glavnu vijest' na škoju.

A Gradska uprava Staroga Grada je već javno obznanila koji su joj, po tom pitanju, prihvatljivi troškovi za sufinanciranje: troškovi usluga medicinski potpomognute oplodnje sukladno cjeniku ovlaštene zdravstvene ustanove za provođenje postupaka medicinski potpomognute oplodnje; troškovi pregleda liječnika specijalista ginekologije; troškovi propisanih lijekova te putni troškovi i troškovi smještaja.

image

Stari Grad, 040822.
Antonio Skarpa, gradonacelnik Grada Staroga Grada - za pronatalitetnu politiku u proracunu je osigurano 350.000 kuna,
Na slici je Antonio Skarpa, gradonacelnik Grada Staroga Grada, snimljeno u Starome Gradu,
Foto: Mirko Crncevic/Cropix

Mirko Crncevic/
- Usvajanjem tog Programa, pored postojećih naknada za novorođenu djecu - 5 tisuća za prvo, 10 tisuća za drugo i 70 tisuća kuna za treće dijete, Grad Stari Grad nastavlja provoditi aktivnu demografsku politiku, podržavati naše mlade i obitelji te biti predvodnik i primjer u provođenju takvih mjera na našim otocima, pa i šire. Na istoj proračunskoj poziciji za tu namjenu rezervirana su novčana sredstva u iznosu od 350 tisuća kuna, a ako bi to bilo nedovoljno potrudit ćemo se i osigurati ih rebalansom – odlučan je gradonačelnik Škarpa.

Tome dodaje da je Program zapravo logičan nastavak mjera koje provode u odnosu na obitelji i podizanje ukupne kvalitete života na škoju. Troškovi medicinski potpomognute oplodnje i sav teret obiteljima na takvim područjima je još veći, pa vjeruje da će im ubuduće biti barem malo lakše. Drago mu je da su upravo oni prvi otočni grad koji ima Program sufinanciranja troškova medicinski potpomognute oplodnje te je uistinu ponosan na sve vijećnice i vijećnike koji su ga usvojili konsenzusom.

Naravno, spomenimo i to da je ukupna populacijska politika Grada Staroga Grada, za razliku od svih drugih jedinica lokalne samouprave na otoku Hvaru, doista donijela dobre rezultate. Bilo je to razvidno već nakon posljednjeg popisa stanovništva kada je jedino taj grad bio u plusu za 9 stanovnika, dok je primjerice Hvar kao 'otočna metropola' izgubio 253, Općina Jelsa 60, a Općina Sućuraj 34 stanovnika.

Prema tome, naš najsunčaniji škoj je kroz prethodno desetogodišnje razdoblje sa 11.077 pao na 10.739 stanovnika (-338), pa se otočani pitaju je li napokon došlo vrijeme da se i drugim njihovim sredinama krene s takvim mjerama kakve provodi Grad Stari Grad.

                                                                                                                                                                 

25. rujan 2023 11:48