StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORONA U KONAVLIMA|

ŠIRI LI SE MEĐU KONAVLJANIMA BRITANSKI SOJ COVIDA-19? Lakić i Lasić odbacuju mogućnost da je rast novozaraženih posljedica nedavne Feste sv. Vlaha!

Piše Ahmet Kalajdžić
18. veljače 2021. - 11:24

Nakon što je načelnik Božo Lasić početkom tjedna  uputio javni apel svojim sugrađanima  da se pridržavaju epidemioloških  mjera jer je u toj općini u posljednje vrijeme povećan broj novozaraženih od koronavirusa, zanimalo nas jesu li Konavle postale mini žarište na jugu Hrvatskoj. I koji je  razlog tome? Novi britanski soj COVID-a 19 , posljedica  procesija na Festi svetog Vlaha na kojoj je bilo dosta Konavljana ili nešto treće. Naime, Županijski Stožer CZ  danas je objavio kako je od 40 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji  čak 10 sa područja Konavala koje broji niti 8000  stanovnika , a dan prije od 42 sa krajnjeg juga bilo ih je devet.  Trenutno je u Konavlima preko 60 aktivnih slučajeva zaraze COVIDOM-19.

Iz dubrovačkog županijskog HZZJZ  poslali su  više briseva na analizu nadležnim laboratorijima u Zagrebu te čekaju rezultate .  - Među tim brisevima ima ih i uzetih od mještana Konavala, ali još uvijek ne znamo je li što utvrđeno. Ako slučajno budu pozitivni na neki novi soj virusa, o svemu ćemo odmah izvijestiti naše sugrađane. Inače, pojavu učestalijih pozitivnih nalaza nikako ne povezujemo s Festom sv. Vlaha jer se ta učestalost počela javljati u danima prije Feste- pojašnjava  ravnatelj HZJZ Dubrovačko- neretvanske županije Mato Lakić.

image
Mato Lakić
Tonci Plazibat/Cropix

Načelnik Konavala Božo Lasić  potvrđuje kako je evidentan  porast broja zaraženih u Konavlima u posljednjih 10 do 15 dana te kako se provjerava radi li se o neuobičajenom soju virusa. - Pratimo situaciju, a prema našim saznanjima utvrđeni slučajevi su unutar pojedinih obitelji i nije ništa eskaliralo. No, oprez je potreban i sebi sam dao za pravo zamoliti sve sugrađane na oprez i pridržavanje mjera. Jer, idemo ka boljim vremenima kad će, vjerojatno i opadati broj zaraženih, ali treba paziti da se ne dogodi eskalacija u općini koja broji skoro osam tisuća stanovnika. Zaraženih je ukupno manje od 1 posto, ali za nas je to neuobičajeno te poduzimamo sve mjere za zaštitu pučanstva – ističe Lasić te naglašava kako u Konavlima nikad nisu  nismo imali "strašne" brojke te kako ni sada nema mjesta strahu ni panici, ali je oprez nužan i ljudi moraju biti toga svjesni.

image
Božo Lasić
Bozo Radic/Cropix

 – U Konavlima je  nešto malo više zaraženih je na području Grude, a bilo ih je i Pridvorju. Naglašavam,  to nisu zabrinjavajući brojevi, ali je nužno pridržavanje mjera! Posebno sad strahujemo stoga što su mjere opuštene te da bi sve moglo eskalirati. Također, odlučno opovrgavam sve spekulacije da se povećani broj bilo kako može povezati s manifestacijom Agroturizam Konavle, gdje je broj sudionika bio točno odmjeren. Zapravo ih je bilo i ispod dozvoljenog broja, a sudionici nisu imali druženja koja bi mogla na to ukazivati. Apsolutno su poštivali mjere i to jamčim jer sam se u to i osobno uvjerio. Reći ću i to da nitko od sudionika nije pozitivan. Podaci ukazuju kako, nažalost, nema nikakve poveznice s nekom tvrtkom ili događajem, jer bi to olakšalo daljnje postupke. Istina, imali smo u izolaciji dio vrtića u Pridvorju, ali to nije ništa značajno, niti smo sigurni da je pojava prisutnija u školama. Inače, posebno pratimo škole i vrtiće iako su većina zaraženih sredovječni sugrađani- naglasio je konavoski načelnik Božo Lasić.

25. travanj 2024 08:52