StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOGORŠANJE SITUACIJE |

SAMO JE PITANJE VREMENA Ako ne dođe do značajnijeg pada brojeva, Njemačka bi Dubrovačko-neretvansku županiju mogla staviti na crvenu listu

Piše Jutarnji
4. rujna 2020. - 12:31
Nakon što je Njemačka na svoju crvenu listu stavila tri hrvatske županije, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku i Zadarsku, na toj bi se listi uskoro mogle naći još neke hrvatske županije, rekao je u programu uživo za N1 novinar Deutsche Wellea Srećko Matić, donosi Jutarnji.

- Pitanje je samo kad će se to dogoditi ako se nastavi ovaj trend koji za Hrvatsku nije dobar. Krizni centar je prije dva dana stavio Zadarsku županiju na crvenu listu, a jučer je iz Ministarstva vanjskih poslova poslano upozorenje za još tri županije u Hrvatskoj - Zagrebačku, Brodsko-posavsku i Dubrovačko-neretvansku. Ako ne bude značajnijeg pada brojeva, i te će se županije naći na listi, rekao je Matić i pojasnio da se u tim županijama nalazi veći broj njemačkih turista, zbog čega njemačka vlada želi učiniti sve potrebno za zaštitu.

- To će otežati poslovne odnose, posjete obitelji i slično, no kriteriji Njemačke kojih se drže od 6. mjeseca idu na regionalno diferenciranje. Kod toga vrijedi formula - više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, ide se na crvenu listu, pojasnio je Matić za N1, a prenosi Jutarnji.

I unutar Njemačke se upute donose ovisno o stanju u određenim pokrajinama, a Nijemci se bune zbog toga što jedno pravilo ne vrijedi za sve pokrajine.

- Primjer maski - uveli su kažnjavanje ljudi koji ne koriste maske gdje je to propisano, npr. u javnom prijevozu ili vlakovima. Kazne se kreću od 40 do 250 eura, ovisno o pokrajini. Svaka pokrajina može donijeti svoja pravila, zaključio je Srećko Matić.
18. travanj 2024 15:56