StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSEZONA KRAĐA I PROVALA

S turistima dolaze i ‘uvozni‘ lopovi: provaljuju u stanove i poslovne prostore. Evo savjeta policije kako sačuvati dragocjenosti

Piše slobodna dalmacija
21. lipnja 2021. - 20:44

Dolaskom ljeta i turista u Dalmaciju dolaze i uvozni lopovi, koji koriste svaku priliku pa tako i prazne domove čiji stanari su otputovali. Na splitskom području policija već bilježi provale koje je počinio strani državljanin, donosi Slobodna Dalmacija.

Policijski službenici Druge policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjim Bugarinom zbog sumnje u počinjenje serije krađa. U dva dana krajem svibnja je na području Splita izvršio provalu u više poslovnih prostora odakle je ukrao novac, mobitele, prijenosno računalo te kamere.

Počinio je materijalnu štetu od oko 5 tisuća kuna, a tijekom kriminalističkog istraživanja potvrđena je sumnja kako je Bugarin u četiri navrata od izvršio provalu u samoposlužne aparate za piće pri čemu je pričinio materijalnu štetu preko 2 tisuće kuna.

Upravo stoga je potreban pojačan oprez kod svih koji misle otputovati te iz PU splitsko-dalmatinske nude niz savjeta ako će vaš dom duže vremena biti prazan, zbog odlaska na godišnji odmor ili putovanja.

- Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto (trezori ili na čuvanje kod osoba od povjerenja)

- Ključ od stana ne ostavljajte ispod otirača, tegli za cvijeće i sličnim mjestima

- Ključ od stana ostavite osobi od povjerenja koja će biti u mogućnosti češće ga obići

- Organizirate da osoba od povjerenja češće prazni poštanski sandučić

- Adresu na kojoj boravite i broj telefona na koji vas se može dobiti kada ste na putu ostavite osobi od povjerenja

- Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ako ga posjedujete.

Ako vam se i pored svih samo zaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 192 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.

Iz Milana i Pariza u krađe po Splitu

Koliko bogat plijen znaju ugrabit uvozni provalnici najbolje pokazuje slučaj Patricije J. (21) iz Milana i Nikita J.(25) iz Pariza koje su u ljeto prije pandemije došle u Split, iznajmile apartman i provalile u stan u Kavanjinovoj ulici odakle su odnjele pola kilograma zlata vrijednog 220.000 kuna.

Istog dana su okrale i stanare Matoševe ulice, a u daljnjem operiranju po užoj gradskoj jezgri spriječili su ih inspektori Prve policijske postaje koji su ih uhitili u roku od par sati.

Uz kaznenu prijavu zbog teške krađe predane su pritvorskom nadzorniku, a kako saznajemo iz PU splitsko-dalmatinske mlađa je hrvatska državljanka, a starija francuska. Kako stoji u policijskom priopćenju, provalile su ulazna vrata stana i otuđile više komada dukata, lančića, privjesaka, ogrlica, narukvica i novac.

Jedan od glavnih aktera, osim dvije uhićene djevojke, je i muškarac koji organizira i koordinira krađe te se brine za daljnju distribuciju ukradenog nakita. On nije uhićen jer ga nisu snimile nadzorne kamere postavljene na ulici koje su kumovale i brzom uhićenju djevojaka, donosi Slobodna Dalmacija.

19. travanj 2024 16:27