StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOglasio se Putin

Ruski predsjednik dao ponudu Europi: ‘Ako to naprave, donirat ćemo gnojivo zemljama u razvoju‘

Piše dv
16. rujna 2022. - 14:29

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je Rusija spremna zemljama u razvoju poslati više od 300 tisuća tona ruskog gnojiva koje je zarobljeno u europskim lukama ako Europa pristane dodatno ublažiti sankcije na ruski izvoz.

U sklopu svog govora na samitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu, Putin je rekao da je Europa samo "djelomično" ukinula sankcije koje, kako navodi Rusija, onemogućuju prodaju i distribuciju ruskih gnojiva diljem svijeta.

Naveo je i da Rusija pozdravlja odluku Europske unije da ublaži neke logističke sankcije za ruski izvoz, ali je i prozvao EU da se ponaša "sebično" ukidajući sankcije samo kada je riječ o njenim članicama. "Samo oni mogu kupiti naša gnojiva. A što je sa zemljama u razvoju i onim najsiromašnijim?", upitao je Putin na samitu.

image

Samit u Uzbekistanu

Sergei Guneyev/Afp

A nakon jučerašnjeg susreta ruskog i kineskog čelnika u Uzbekistanu, stigla je reakcija Tajvana, donosi Jutarnji list.

U priopćenju iz ministarstva vanjskih poslova Tajvana naglašavaju kako veze Rusije i Kine smatraju prijetnjom globalnom miru, poručivši da se međunarodna zajednica mora oduprijeti širenju autoritarnosti.

Oštro osuđuju Rusiju jer slijedi autoritarnu ekspanzionističku vladu Komunističke partije Kine kako bi nastavila davati lažne izjave na međunarodnim događajima s ciljem ponižavanja suvereniteta njihove zemlje.

- Rusija naziva provokativnima one koji održavaju mir i status quo, što pokazuje kakvu štetu čini savez rusko-kineskih autoritarnih režima međunarodnom miru, stabilnosti, demokraciji i slobodi, navodi se.

image

Vladimir Putin i Xi Jinping 

Sergei Bobylyov/Afp

U međuvremenu, stižu novi detalji sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s kineskim čelnikom Xi Jinpingom, koji su se susreli na summitu Šangajske organizacije za suradnju u Samarkandu u Uzbekistanu.

Putin je pohvalio kinesko "uravnoteženo stajalište" o ratu u Ukrajini, iako je priznao da Peking ima "pitanja i zabrinutosti" u vezi s invazijom, što se smatra prikrivenim priznanjem ruskog predsjednika da dvojica državnika imaju različite stavove o vojnoj invaziji.

- Izuzetno cijenimo uravnotežen stav naših kineskih prijatelja u vezi s ukrajinskom krizom. Razumijemo vaša pitanja i zabrinutosti u vezi s tim. Na današnjem sastanku ćemo, naravno, detaljno obrazložiti naš stav o ovom pitanju, iako smo o tome već ranije govorili, rekao je Putin u uvodnom govoru sastanka.

Xi je rekao da će Kina raditi s Rusijom na širenju uzajamne podrške u pitanjima koja se tiču međusobnih temeljnih interesa i igrati vodeću ulogu u "ubrizgavanju stabilnosti i pozitivne energije u svijet promjena i poremećaja", navodi se u izvješću sa sastanka koje je dostavilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Također se ističe da Xi cijeni rusku podršku "načelu jedne Kine" ističući da je Tajvan dio Kine.

18. travanj 2024 18:03