StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKirurški potez

Rusi su otpočeli ‘šahovski rat‘: rušenjem mosta nedaleko od Odese svu zapadnu logistiku ovom dijelu Ukrajine skrenuli su preko Moldavije. I Moldavci su time uvučeni u ukrajinski sukob

Piše davor krile/sd
27. travnja 2022. - 17:37

     Željeznički most preko ušća Dnjestra kod Zatoke, koji povezuje okolicu Odese i Bilgorod-Dnjistrovsku regiju u blizini ukrajinsko-rumunjske granice, jutros je iznova pogođen u drugom ruskom raketnom napadu i navodno potpuno uništen. Vijest je objavila ukrajinska agencija UNIAN, a potvrđena je i iz ureda gradonačelnika Odese, udaljenog 60 kilometara od samog mosta, piše Slobodna Dalmacija.

    Čini se da su nakon kaotičnog i euforičnog početka na kojem su otupjeli zube Rusi ipak počeli voditi promišljeniji 'šahovski' rat s Ukrajinom: most kod Zatoke ima golemu logističku važnost za velik ukrajinski prostor.

     Ruta preko srušenog mosta je glavna poveznica Odese s Bilgorodskom regijom, tako da će sav promet iz Rumunjske za Ukrajinu ubuduće morati biti preusmjeren preko Moldavije, što uključuje hranu, oružje i municiju, kao i vojnu opremu. To tehnički cijelu regiju zapadno od Dnjepra pretvara u eksklavu, jer je kopnenim putem postala dostupnom iz Europe samo preko teritorija Moldavije. To znači da će i zapadna vojna pomoć ovome dijelu Ukrajine ubuduće moći dolaziti samo uz prešutnu suglasnost Moldavaca. No, dopusti li Moldavija nesmetan prolaz Ukrajincima i njihovoj logistici, time postaje izravno uključena u ratne operacije u regiji, što bi je moglo brzo izvrgnuti Putinovu gnjevu.

image

Most Zatoka kakav je nekad bio 

screenshot twitter

       Cestama preko Pridnjestrovlja, samoproglašene moldavske paradržavice koju kontroliraju proruski separatisti, Ukrajincima sigurno neće biti moguće logistički opskrbljivati Odesu i širu regiju. I Pridnjestrovlje već dulje vremena Moskva nimalo suptilno uvlači u svoj rat u Ukrajini. Visoki ruski general Rustam Minekajev rekao je prošloga tjedna da njihova vojska ima za cilj "potpunu kontrolu" nad istočnom regijom Donbasa i južnom Ukrajinom te pristup Pridnjestrovlju, otcijepljenom teritoriju susjedne Moldavije. Nedugo iza toga su u Tiraspolu, glavnom gradu Pridnjestrovlja, počele odzvanjati eksplozije, a što je ukrajinsko ministarstvo obrane nazvalo "planiranom provokacijom" ruskih tajnih službi.

    Pridnjestrovlje je uzak komad zemlje veličine oko 2000 četvornih kilometara, stisnut između Ukrajine i ostatka Moldavije. U njemu živi oko pola milijuna ljudi, od kojih većina govori ruski. Neovisnost od bivše sovjetske republike Moldavije proglasili su nakon dvogodišnjeg rata (1990.-1992.) kad su ih Rusi uskočili podržati, no svejedno ih nikad nisu priznali kao neovisnu državu. Sukob između moldavske vlade i separatista završio je primirjem 1992. godine, kad su Rusi u Pridnjestrovlju trajno stacionirali svojih 1500 vojnika 'kao mirovne snage'. Danas taj prostor očito žele iskoristiti za drugu fazu rata u Ukrajini i u sklopu plana širenja kaosa: nasloniti se na Pridnjestrovlje za svoju potporu i blokadu ukrajinske logistike, te iskoristiti tu stratešku poziciju za uspostavu kopnenoga koridora uzduž Crnog mora, kako bi pokušali zauzeti Odesu. 

20. travanj 2024 07:43