StoryEditorOCM

Rusi misle ozbiljno: pojavio se video u kojem nuklearne projektile navodno prevoze na samo 50 km od granice s Finskom i vrlo blizu Helsinkiju. Ne miruje ni NATO

Piše dv
16. svibnja 2022. - 14:45

Po svemu sudeći, Rusija je počela premještati nuklearne rakete na finsku granicu samo dan nakon što je ta zemlja objavila da će se kandidirati za članstvo u NATO-u – javlja Daily Mail Online,a prenosi Slobodna Dalmacija.
Video objavljen danas na ruskim društvenim mrežama prikazuje kamione s balističkim projektilima Iskander – koji mogu biti opremljeni nuklearnim bojevim glavama – kako se kreću autocestom, navodno do Viborga na finskoj granici.

"Čim je predsjednik Finske rekao da ulaze u NATO, cijela divizija Iskandera, njih sedam... kreće prema Viborgu", kaže narator u videu. Nakon što su Finska i Švedska objavile službene planove za podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u rusko ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je danas da je taj potez "teška pogreška" i da će imati "dalekosežne posljedice".

Viborg se nalazi samo pedesetak kilometara od Finske odnosno oko 200 kilometara od Helsinkija, što glavni grad stavlja u domet ruskih projektila.

NATO ne miruje

Za to vrijeme, NATO savez priprema veliku vojnu vježbu u Estoniji kako bi uvježbao svoj odgovor na eventualni napad iz Rusije. Oko 15.000 vojnika iz 10 različitih zemalja – uključujući Finsku, Švedsku i mali odred iz Ukrajine – sudjelovat će u vježbi pod nazivom "Siil" ili "Jež" koja će se održati samo 40 milja od najbliže ruske baze. Vježba je jedna od najvećih koje su se odvijale izvan SAD-a od raspada Sovjetskog Saveza 1991., podržana s dodatnih 900 britanskih vojnika raspoređenih u Talin još u veljači, prije izbijanja rata u Ukrajini.

 

25. travanj 2024 15:41