StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetiscrpljene zalihe

Rusi iz naftalina izvukli tenkove stare 50 godina, na njih zavarili kaveze i poslali ih na bojišnicu. Već se šire slike starudije koja se pokvarila na cesti

Piše Anita Belak-Krile/sd
7. lipnja 2022. - 16:44

Nakon što je ruska vojska u Ukrajini izgubila svojih skoro 800 najboljih tenkova T-72, T-80 i T-90, nije ima preostalo ništa drugo nego da iz naftalina izvuku starudiju kojoj bi primjerenije mjesto bio vojni muzej, a ne bojišnica. Neki od odavno otpisanih tenkova T-62, koji se desetljećima nisu micali iz skladišta, uočeni su kako se kotrljaju na ratištu u južnoj Ukrajini, piše Slobodna Dalmacija.

Prisutnost tenkova T-62 na bojnom polju naglašava ruski nedostatak moderne, borbeno spremne opreme, ocijenilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

Sovjetski tenk T-62 proizvodio se između 1961. i 1975. godine i bio je standardni tenk u Crvenoj armiji sve do pojave T-64 i T-72. Tenk je u biti proširena verzija prastarog modela T-55, prvog velikog tenka Sovjetskog Saveza nakon Drugoga svjetskog rata. Malo je tko mogao povjerovat će Rusi poslati prastare tenkove u izravnu borbu s bolje opremljenim ukrajinskim formacijama, no to se dogodilo. U odnosu na moderne tenkove, T-62 je neusporedivo inferiorniji u svakom pogledu.

Kad su se pojavile informacije da će se u borbu uključiti tenkovi stari 50 godina, vojni analitičari su komentirali kako će se vjerojatno koristiti u gradovima pod ruskom kontrolom kao svojevrsni pokretni bunkeri, isključivo u obrambene svrhe. Umjesto toga, Rusi su ih rasporedili na južno bojište gdje su ukrajinski bataljuni u protuofenzivi posljednjih tjedana prešli rijeke Ingulec i zauzeli položaje sjeverno od Hersona.

Vojni analitičar Forbesa David Axe, primjećuje kako su ruske posade zavarile na T-62 improvizirane kaveze za koje vjeruju da bi mogli dodatno zaštititi vozila od napada odozgo protutenkovski navođenim projektilima kao što su ukrajinska Stugna-P i američki Javelin.

 - Nije to nelogično razmišljanje, ali nema dokaza da zavareni kavez zapravo nudi bilo kakvu poboljšanu zaštitu. Štoviše, možda i više šteti jer dodaju težinu, ometaju pogled zapovjedniku tenka, blokiraju mitraljeze na kupoli i čine tenk višim, a time i lakšim za uočavanje na bojnom polju upozorava Axe.

Uz to, ruska vojska drži većinu svojih starih tenkova na golemim otvorenim parkiralištima gdje su tenkovi izloženi vlažnim i hladnim zimama pa je i hrđa učinila svoja.

Ironija je jedino, ocjenjuje analitičar, što su ti prastari T-62 izdržali brutalne uvjete bolje nego noviji modeli, jer nemaju sofisticiranu i osjetljivu optiku i elektroniku. Ali ništa ne može ostati na otvorenom desetljećima, a da ne bude propadanja. Stoga i minimalna vojna akcija može biti dovoljna da zaglave pokvareni. Njihovo pregrijavanje je još jedan veliki rizik pa nikoga ne čudi što na društvenim mrežama već kruže fotografije koje prikazuju pokvareni T-62 na cesti, negdje u južnoj Ukrajini.

U nedavnom intervjuu za Moskovski Komsomolac, član posade jednog ruskog tenka rekao je da kavezni oklop smanjuje sposobnost prodiranja projektila ili protutenkovske rakete, ali da donosi druge probleme.

Zapovjednik tenka Aleksej Uhačov objasnio je kako su u njegovoj jedinici najprije zavarili metalne rešetke za zaštitu od protutenkovskih projektila, a zatim ih uklonili.

Nezgodne su jer se mitraljez ne pomiče kako treba. Isto tako kada se antena poklopi s rešetkom radio stanica pregori, veza nestaje. A ako dođe do neke vrsta požara, tamo će biti jednostavno nerealno izaći iz spremnika. Stoga smo ih uklanjali - ispričao je Uhačov.

25. travanj 2024 09:46