StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDigli je u zrak

Rusi bez milosti: uništili branu kod Hersona, objavljene i snimke; Ugrožene tisuće ljudi, nizvodno kreće evakuacija

Piše dv
6. lipnja 2023. - 06:57

07:15 Ogromna brana iz sovjetske ere Kakhovka, koja se nalazi u dijelu južne Ukrajine koji je pod kontrolom Rusije, dignuta je u utorak u zrak poplavivši okolna područja, potvrdio je Reuters, pozivajući se na izvore s obje strane, donosi Slobodna Dalmacija.

Brana, visoka 30 metara i duga 3,2 km, izgrađena je 1956. na rijeci Dnipro kao dio hidroelektrane Kakhovka.

Sadrži rezervoar koji opskrbljuje vodom poluotok Krim, koji je Rusija anektirala 2014., i nuklearnu elektranu Zaporožje,  koja je također pod ruskom kontrolom.

Još uvijek nema "kritične opasnosti" za nuklearnu elektranu Zaporožje zbog rušenja brane Nova Kakhovka, istaknula je u utorak ruska državna agencija TASS, citiravši dužnosnika u regiji Zaporožje koji ima potporu Moskve.

07:05 Anton Geraščeko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, objavio je na svom Telegram kanalu više detalja o evakuacijama. Stanovnike u onom što je nazvao "zona opasnosti" je pozvao da isključe sve električne uređane

Naveo je kako je na desnoj strani rijeke Dnjipro u opasnosti osam sela i dio grada Hersona, konkretno otok Korabel. Na tim mjestima naređena je evakuacija stanovništva.

"Razina vode se podiže i svako tko je u zoni opasnosti mora isključiti sve električne uređaje, uzeti dokumente i drugu ključnu imovinu, pobrinuti se za članove obitelji i kućne ljubimce te pratiti upute spasioca i policije", objavio je Geraščenko.

6:55 Ukrajinsko južno operativno zapovjedništvo izvijestilo je rano jutros da su ruske snage digle u zrak hidroelektranu Kahovka. Na društvenim mrežama dijele se snimke navodne eksplozije te vodene mase koja se prelijeva preko srušene brane.

Ruske vlasti su isprava opovrgnule tu informaciju i utvrdile da su snimke lažne.

- Sve je tiho i mirno. Ništa se ne događa, rekao je za RIA Novosti gradonačelnik Nove Kahovke Vladimir Leontijev.

Kasnije je ipak rekao da je samo gornji dio hidroelektrane uništen kao rezultat granatiranja, ali da brana rezervoara nije razorena.

- Razina vode nakon rušenja hidroelektrane nizvodno je porasla 2,5 metra, službe su na terenu, dodao je.

Hidroelektrana Kahovka je šesti stupanj kaskade hidroelektrane Dnjepar i nalazi se pet kilometara od Nove Kahovke u regiji Herson. Uništenje brane moglo bi rezultirati smrću tisuća ljudi, piše ruska dravna agencija RIA.

Leontijev je ustvrdio da evakuacija stanovništva iz grada nije potrebna, ali da će možda morati evakuirati naselja smještena nizvodno - Korsunki i Dnjeprjan, kako je precizirao.

- Bit ćemo spremni, ako bude potrebno, izvući ljudi. Ali neće biti katastrofe, uvjeravao je.

 

23. rujan 2023 15:26