StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DOMU KANDIDATA|

ROKO TOLIĆ: Najvažnije je da smo zajedno, gdje god to bilo, a Uskrs u Kominu nam je uvijek najljepši!

Piše PSD.
14. travnja 2021. - 15:33

-Uskrs je za našu obitelj značajan blagdan koji predstavlja vjeru u uskrsnuće Isusa Krista i vječni život za vjernike. Tijekom Korizme naša mala obitelj donosi odluke kojima želimo biti bolji vjernici, članovi obitelji i društva. Umjesto odricanja od nekih uobičajenih potrošačkih navika, radije se odlučujemo napraviti više dobrih djela, sudjelovati redovitije na euharistijskim slavljima i jednostavno, pokušavamo biti bolji ljudi" - ispričao nam je nezavisni kandidat za župana Roko Tolić, a za pitanja blagdanskog menija, ali i tradicionalnih običaja, 'zadužena' je Rokova supruga Meri. Kako ga slavite u vašim obiteljima?
-Kako inače živimo dinamičan život, ispunjen poslovnim i obiteljskim obvezama, često smo Uskrs i Uskršnje praznike provodili na putovanjima s djecom jer je to vrijeme koje, dok još uvijek možemo, želimo maksimalno provesti zajedno. Dok su djeca bila manja često su sudjelovala u različitim zabavnim aktivnostima kao što je primjerice, potraga za bojanim i čokoladnim jajima, a danas već vrlo rado pariraju u organizaciji obiteljskih druženja ili bojanju jaja i pripremi kolača." Koji su običaji u vašoj obitelji najomiljeniji za i oko Uskrsa?
-Najviše obiteljskih Uskrsa je provedeno u dolini Neretve, odakle je moja supruga rodom. S obzirom da svakodnevno vrijeme provodimo s mojim roditeljima i mojom obitelji, blagdane uvijek nastojimo provesti i kod suprugine obitelji pa tako da i za Uskrs redovito putujemo posjetiti i njene roditelje. I iskreno mogu reći kako je Uskrs u Kominu jedan poseban i jedinstven događaj i doživljaj. Tu se istinski njeguje tradicija proslave Velikog tjedna i najvećeg katoličkog blagdana. Posebno su zanimljive kominske Žudije koji čuvaju Kristov grob, pjevani liturgijski obredi u izvedbi pučkih pjevača i noćna procesija kroz selo. Zaista je zanimljivo doživjeti uprizorenje izmjena straže Žudija nad Kristovim grobom u crkvi sv. Ante i padanje (kunjanje) čuvara ispred Kristova groba u crkvi na Veliku subotu, kada uz zvuke svečane Glorije-Slava na visini Bog, trkom pobjegnu iz crkve. Do sada sam i naučio da je svakom kominskom mladiću iznimna čast biti Žudija. I, upravo zbog toga sam siguran kako će se ova tradicija nastaviti čuvati i prenositi s generacije na generaciju, a moguće ju je i turistički valorizirati." Što se za blagdan nađe na trpezi Tolićevih i što je tipično ili tradicionalno za njihovu obitelj, odgovara supruga Meri.
-Na Veliku subotu pravimo kolače, pletenice i bojamo jaja. Jedan mali dio onoga što se spravi za blagdansku trpezu pripremimo i u noći Velike subote nosimo na misu na blagoslov. Tu blagoslovljenu hranu onda služimo za doručak na Uskrsno jutro." Što su vam u naslijeđe ostavile starije generacije u vašim obiteljima, poput nekog omiljenog slatkog ili slanog recepta, neke igre ili nešto slično što vam je jako drago?
-Mene je pokojna baka učila lijepiti cvjetiće i razne biljke na jaja i motati ih u tanke ženske čarape, koje se poslije kuhaju tradicionalno u kori kapule. Kako smo pobornici zdrave prehrane danas, uz bojanje u kapuli, koristimo kurkumu i ciklu.
Moja krštena kuma, tete Nike, je iz Čilipa tako da bi svake godine dobili i njena prelijepa pengana jaja. I sama sam se okušala u toj tehnici, ali iskreno… ne baš uspješno!" Još jedan Uskrs prolazi nam pod oštrim epidemiološkim mjerama, što se za vas u proslavi promijenilo od zadnjeg puta kad se slavilo bez ograničenja?
-Uskrs je prilika kada se posjećuju dragi prijatelji i rodbina. Na žalost, i ove godine slavimo ga po nekim posebnim pravilima i neke stvari koje su prije bile normalne danas se na žalost moraju izbjegavati. Možda se ove godine nećemo okupiti u tolikom broju za blagdansku trpezu, ali što je najvažnije, ipak ćemo ga provesti s obitelji i sresti se s ponekim prijateljima. Želimo djeci poručiti da prijateljstva nikada ne smiju spasti samo na “onlajn” varijantu, već da ih trebati njegovati kako u lijepim, tako i u grubim vremenima." Što biste poručili vašim sugrađanima za Uskrs?
-Uskrs je blagdan nade, svjetla i vjere… Pronađimo u sebi snagu i hrabrost afirmirati one istine koje će nas ispuniti mirom kao izvorom svih radosti. Tako osnaženi, učinit ćemo ovaj predivni kutak svijeta, boljim mjestom za život!"

12. travanj 2024 20:28