StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSituacija je napeta

Radnici zagrebačke Čistoće treći dan u štrajku: ‘Lažu o našim plaćama! Evo pogledajte moju platnu listu...‘

Piše Karla Zupičić/JL
25. siječnja 2023. - 08:02

Štrajk radnika zagrebačke Čistoće nastavlja se treći dan. Radnici poručuju da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtjevi, piše Jutarnji list.

- Situacija je napeta, ne idemo van. Nadam se da će građani imati razumijevanja - poručio je jedan od njih.

Kaže da su reakcije iz Dubrave, njegova kvarta, pozitivne i da ih sugrađani podržavaju. Iako je većina bila suzdržana od komentiranja, dvojica radnika, ogorčena tvrdnjama o njihovoj plaći, željeli su ispričati svoju stranu priče.

- Ono što je gospodin Vić jučer rekao da imamo plaću oko 900 eura nije istina - govori nam u prolazu radnik Čistoće. Ljut je što se ne govori pravo stanje stvari pa nam pokazuje svoju platnu listu.

S njim se slaže i njegov kolega.

- Ja inače dobivam oko 750 eura plaću, prošli sam mjesec sa svim dodacima, jednom nedjeljom i dvije prekovremene subote imao 830 - govori i dodaje da bi spomenutih 900 eura mogli imati vozači, oni s dodacima za djecu ili velikim dodacima za prijevoz.

image
JL

- Građani koji nas vide na terenu da stojimo, misle da ništa ne radimo, dok zapravo čekamo kamion da nam isprazni kantu i prije toga ne možemo ništa - objašnjava ovaj djelatnik zadužen za čistoću ulice.

Kamioni koji prazne njihove kante raspoređeni su po sekcijama. Svaki je zadužen za jednu, a sekcija pokriva čak stotinjak ulica. Kanta čistača ulica se, s druge strane, napuni za 40-ak minuta. Nekada je bilo bolje, kaže naš sugovornik koji u Čistoći radi već 10 godina.

- Prije nas je u sekciji bilo 35, a sada nas je deset. Možete zamisliti kakva je to razlika, a ljudi to ne znaju pa misle da zabušavamo - govori.

Otkriva kako se dosta radnika želi ispisati iz sindikata jer misle da bi njihova predstavnica trebala činiti više.

27. siječanj 2023 09:53