StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘STAR TREK‘ U GRUŽU:

Putnici s kruzera nosit će beskontaktne narukvice s GPS-om, a njima će moći plaćati i otključavati kabine!

Piše Ahmet Kalajdžić
27. kolovoza 2020. - 14:18
Nakon šestomjesečne stanke, perjanica flote kompanije MSC, kruzer MSC Grandiosa zaplovio je 16. kolovoza s oko 2500 gostiju prema lukama zapadnog Mediterana. Kompanija je najavila kako će i drugi njihov brod, kruzer MSC Magnifica prema lukama istočnog Mediterana 29. kolovoza, što je podgrijalo nade dubrovačkih turističkih radnika da će uskoro neki od kruzera MSC-a ponovno pohoditi i luku Gruž.

Naravno, ne treba ni podsjećati kako će ponovno uplovljavanje biti skopčano s nizom mjera tzv. nove realnosti, a koje diktiraju epidemiolozi i pandemija korone. Mogući dolazak kruzera pojačala je i o odluka Nacionalnog stožera Civilne zaštite koji je za luku Gruž dozvolio uplovljavanje brodova kapaciteta većeg od 200 putnika. Upitan hoće li se uplovljavanje prvog 'plovećeg hotela' u luku Gruž dogoditi ove godine ili je realnija 2021., direktor MSC Dubrovnik Neven Delić kaže:

- Za sada još ne znamo, a radi se na utvrđivanju termina. Čim se i ako se to utvrdi, javnost će biti odmah obavještena o ponovnom dolasku kruzera. No, trenutačno je sve "otvoreno". MSC će odgovorno slijediti sve naputke, slično kao u lukama Genove, Napulja i Civitavecchie, gdje je MSC Grandiosa ovog tjedna već uplovila tijekom iz Genove započetog putovanja. Sve operacije vezane za putnike i posadu obavljene su u skladu sa sigurnosnim i zdravstvenim protokolima te su u cijelosti zadovoljile propisane procedure uključenih talijanskih luka i MSC Cruisesa. To je dolazak putnika u putničke terminale po ranije utvrđenom rasporedu, održavanje fizičkog razmaka između putnika u ukrcajnom terminalu i na brodu, očitavanje tjelesne temperature putnika i posade, nošenje maski...I naš standardni izletnički program bit će prilagođen posebnim uvjetima.

image
Aplikacija "MSC for Me" će šputnicima olakšati sve zdravstvene i sigurnosne mjere
MSC

 

Pomoć vodećih stručnjaka


Iz MSC-a smo doznali i da je povratak kruzera podržan uvođenjem sveobuhvatnog zdravstveno- sigurnosnog protokola koji su odobrila relevantna nacionalna tijela zemalja koje će brodovi posjećivati. Blisko su surađivali s nadležnim tijelima na razini EU, a MSC Cruises je pojačanim mjerama zapravo nadmašio zadane smjernice. Mjere uključuju univerzalno testiranje za sve goste i članove posade, kao i sigurne posjete atrakcijama u svakoj luci. Tvrtka je angažirala i vodećeg svjetskog pružatelja zdravstvenih usluga Aspen Medical za pomoć u razvoju protokola i operativnih procedura dok je Međunarodna organizacija za testiranje, inspekciju i certificiranje RINA potvrdila da zadovoljavaju smjernice Europske agencije za pomorsku sigurnost EMSA.

Ipak, MSC Cruises je do 31. listopada otkazao sva preostala krstarenja Mediteranom i dojam je da mnogo toga ovisi o ishodu dviju plovidbi, što pozorno prate svjetski kruzing stručnjaci. Goste čekaju univerzalni zdravstveni pregled koji uključuje provjeru tjelesne temperature, zdravstveni upitnik i bris-test na Covid-19. Mogući su i sekundarni pregled i testiranje, a "pozitivnim" gostima bit će odbijen ukrcaj. Gosti iz tzv. visokorizičnih zemalja morat će obaviti molekularni RT-PCR test unutar 72 sata prije ukrcaja na brod, a svi članovi posade testirat će se prije ukrcaja i redovito tijekom trajanja ugovora. Pojačane mjere čišćenja i dezinfekcije podrazumijevaju metode i upotrebu bolničkih proizvoda za dezinfekciju i pročišćavanjem zraka na brodu uz korištenje UV-C svjetlosne tehnologije koja ubija 99,97 posto mikroba, a smanjenje ukupnog kapaciteta gostiju na brodu rezultirat će većim prostorom za goste ili otprilike 10 četvornih metara po osobi. Aktivnosti na brodu prilagodit će se za manje grupe te će gosti morati unaprijed rezervirati usluge i aktivnosti. U liftovima će se nositi maske koje će im se dnevno dostavljati u kabine.

image
Perjanica flote, MSC Grandiosa pr isplovljavanju iz Genove
MSC

 

Narukvica iz SF-filmova


Gostima i posadi po povratku s obale provjeravat će se tjelesna temperatura, a dodatna mjera izbjegavanja rizika po zdravlje jest da će gosti moći na obalu samo na organiziranom izletu MSC Cruisesa. Tako im MSC može zaštititi zdravlje i dok su na obali, jer su izleti osmišljeni po brodskim zdravstvenim i sigurnosnim standardima: dezinficirana vozila za transfer imat će dovoljno mjesta, a vodiči i vozači proći će zdravstveni pregled i nositi zaštitnu opremu. Interventni plan aktivirat će se ako se utvrdi sumnjiv slučaj, kada će u bliskoj suradnji s nacionalnim zdravstvenim tijelima ti gosti iskrcati s broda. Mjere na terminalu odgovarat će visokim standardima na brodu, a za goste je utvrđen raspored dolaska i uveden novi postupak ukrcaja uz digitalni check-in kako bi sve teklo glatko i beskontaktno.

image
Perjanica flote, MSC Grandiosa pr isplovljavanju iz Genove
MSC


Aktivnosti na brodu predviđene su za manje grupe, a gostima će pomoći i visoka tehnologija koja će osigurati praktične informacije da sve teče glatko i neometano. Tome će doprinjeti i aplikacija MSC for Me koja će olakšati sve zdravstvene i sigurnosne mjere, a putnici je mogu preuzeti i koristiti već od trenutka rezervacije, tako da će s aplikacijom rezervirati usluge prije i tijekom krstarenja, upravljati dnevnim aktivnostima na brodu te dobiti željene informacije. Na brodovima novije generacije svaki će gost i član posade dobiti besplatnu MSC for Me narukvicu koja omogućuje beskontaktno plaćanje na brodu, GPS- lociranje svakog putnika, beskontaktno otvaranje kabine, a po potrebi će pomoći u identificiranju bliskih kontakata.

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo pozdravlja odluku Stožera i ukidanje limita: -Zasad nikakvih službenih upita nema, a u slučaju bilo kakve najave dolaska pripremit ćemo se i pritom ravnati uputama HZZJ. Znamo da kompanije ništa nisu prepustile slučaju te imaju dosta rigorozne epidemiološke uvjete na brodovima. Naravno, u interesu im je da, ako krenu ponovno u taj biznis, sve prođe u najboljem redu – ističe Pezo.
23. travanj 2024 08:19