StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Nismo humanitarci‘

Putin potpisao novu uredbu, od 1. travnja vrijede nova pravila: ‘Sutra ćemo možda biti u situaciji da više nemamo ruski plin...‘

Piše JL, Hina
31. ožujka 2022. - 18:00

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je uredbu prema kojoj inozemni kupci moraju od 1. travnja plaćati ruski plin u rubljama, a Putin je rekao da će ugovori biti prekinuti ako se ta plaćanja ne izvrše, piše Jutarnji.

Od 1. travnja inozemni kupci će morati otvoriti posebne ruske bankovne račune u posredničkoj banci za prijenos stranih sredstava, a banka će ih koristiti za kupnju rubalja. "Ukoliko se takve isplate ne izvrše, smatrat ćemo to propustom kupaca sa svim posljedicama", rekao je Putin, kako prenosi BBC. "Nama nitko ništa ne daje besplatno, pa se nećemo ni mi baviti humanitarnim radom, što znači da će postojeći ugovori biti prekinuti".

Strani kupci s popisa "neprijateljskih država" doznačivat će prema uredbi na poseban račun u Gazprombanku ugovoreni iznos u stranoj valuti, banka će u njihovo ime kupovati rublje i prebacivati ih na drugi poseban račun radi plaćanja plina Gazpromu u rubljima. Otvaranje posebnog, 'K' računa u Gazprombanku nije uvjetovano prisutnošću predstavnika stranog kupca, navodi se u uredbi.

Putin: Cilj Zapada je potkopati razvoj Rusije

Putin je kazao da su sankcije Zapada bile pripremljene i prije ruske vojne akcije u Ukrajini, a ekonomski rat protiv Rusije počeo je, kaže, još prije nekoliko godina. Dodao je i kako će se Zapad potruditi pronaći razloge za nove sankcije, a cilj je, kaže, potkopati razvoj Rusije, prenosi The Guardian.

Pritom će, kako kaže, SAD profitirati od globalne nestabilnosti i rješavati svoje probleme na račun drugih te je istaknuo da će prelazak Europe na kupnju ukapljenog plina iz SAD-a dovesti do gubitka milijuna radnih mjesta u Europi.

Rusija isporučuje blizu 40 posto uvoza europskog plina, no zapadne tvrtke i vlade odbile su ovaj zahtjev za plaćanjem u rubljama kao kršenje postojećih ugovora koji su definirani u eurima ili dolarima.

Njemačka i Francuska ponovno su danas odbacile zahtjeve Rusije da europske zemlje plaćaju svoj plin u rubljama, rekavši da je to neprihvatljivo kršenje ugovora i predstavlja "ucjenu", prenosi BBC agenciju Reuters.

Govoreći na konferenciji za novinare, njemački ministar gospodarstva Robert Habeck rekao je da još nije vidio novu uredbu koju je potpisao predsjednik Putin, kojom se nalaže plaćanje plina u rubljama, dodajući da je Njemačka spremna za sve scenarije, uključujući zaustavljanje dotoka ruskog plina u Europu.

Njemačka je poručila da neće biti ucijenjena od strane Putina. Francuski ministar gospodarstva Bruno le Maire izjavio je da Francuska i Njemačka odbijaju zahtjev Rusije.

Poticaj za rubalj

Francuski ministar je rekao da se Francuska i Njemačka spremaju na situaciju da od sutra više nema ruskog plina.

"Dakle, sutra bi se mogli naći u situaciji u kojoj... više nema ruskog plina", rekao je Le Marie nakon razgovora s njemačkim kolegom Habeckom.

"Na nama je da se pripremimo za taj scenarij".

Velika gospodarstva EU-a poput Njemačke i Italije oslanjaju se na ruski plin za značajne energetske potrebe, podsjeća BBC. Ukrajinska vlada je ocijenila da je to oslanjanje na Moskvu spriječilo određene zemlje EU-a da pruže potrebnu razinu potpore Zapada u borbi protiv ruske invazije, na tu zemlju.

Putin je još prošlog tjedna najavio da će "neprijateljskim zemljama", koje su Rusiji uvele sankcije zbog njezine invazije na Ukrajinu, plin naplaćivati u rubljima. Njegova najava poduprla je rusku valutu koja je nakon ruske invazije na Ukrajinu potonula na najnižu razinu otkada se njome počelo trgovati na tržištima valuta.

Zapadne kompanije i države otklonile su ruski zahtjev, tvrdeći da krši ugovorne odredbe koje nalažu plaćanje u eurima i dolarima. Ruski predsjednik obrazložio je odluku jačanjem ruskog suvereniteta, istaknuvši i da će Rusija podmiriti obaveze po svim ugovorima.

20. travanj 2024 09:29