StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOŽE LI HRVATSKA SLIČNO?

PUNJENJE PRORAČUNA Kako bi privukla investitore u zemlju, Grčka za 600.000 eura daje europsku putovnicu

Piše novac.jutarnji.hrFoto: Reuters
7. studenog 2019. - 22:38

Kako bi privukla bogate investitore i ubrzala gospodarski rast zemlje, Grčka će svima koji plate 100.000 eura dati svoje prebivalište i putovnicu, donosi novac.jutarnji.hr.

Naime, Vlada u Ateni muči se s pronalaskom novih načina za rast gospodarstva od početka svog mandata te se, kako piše Bloomberg, sjetila tzv. non-dom programa. Riječ je o statusu osobe koja živi u određenoj državi, no ne treba plaćati porez na novac zarađen izvan države, a inače je veoma popularan u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ipak, budući da ta otočna država vrlo skoro više neće biti članica Europske unije, Grčka bi time postala primamljiva opcija.

Novim bi programom investitori koji bi se preselili u Grčku platili 100.000 eura jednokratnog “poreza” i još 20.000 eura za svakog člana obitelji. Morali bi provesti najmanje 183 dana godišnje u Grčkoj te bi trebali investirati 500.000 eura u grčko gospodarstvo tijekom prve tri godine svog boravka tamo.

Investitorima koji bi u Grčku uložili 1,5 milijuna eura, plaćanje prebivališta bi se smanjila na pola, dok bi investicija od tri milijuna eura značila da bi ih grčka putovnica, odnosno ona Europske unije, koštala 25.000, umjesto 100.000 eura.
Kako buduće vlade ne bi promijenile uvjete, uvedena je i klauzula koja to onemogućava, a program će trajati 15 godina.
Drugi, i odvojeni, prijedlog jest osmišljen kako bi se privukao što veći broj kompanija u Grčku. On, pak, znači da bi neka tvrtka trebala platiti jednokratni 15-postotni porez za sjedište u toj članici EU.

Iako različita, oba plana za cilj imaju poticanje investicija u tehnološki sektor, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje poreza za osobe na upravljačkim pozicijama kompanija te privlačenja što većeg broja ljudi u Grčku budući da se i ona muči s odljevom mozgova.

Dodatno, Vlada je i pokrenula dugonajavljivani Hellinikon projekt, a riječ je o transformaciji zapuštenog prostora predviđenog za zračnu luku u veliko naselje nadomak Atene. Za taj je projekt već izdala dozvole kanadskom Eldorado Goldu, a u planu je i brza implementacija privatizacijskog programa, donosi novac.jutarnji.hr.
 
Sve navedeno bi u konačnici, prema računicama Vlade grčkog premijera Kyriakosa Mitsotakisa, dovelo do željenog gospodarskog rast od 2,8 posto u sljedećoj godini, što su kreditne i ostale institucije proglasile izuzetno optimističnim.

19. travanj 2024 22:00