StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNUVAXOVID U HRVATSKOJ

Proteinsko cjepivo u Dubrovnik bi moglo stići idućeg tjedna, no za njegovu primjenu određena su posebna pravila

Piše DV
9. ožujka 2022. - 10:34

U Hrvatsku je stiglo francusko proteinsko cjepivo protiv covida-19 Nuvaxovid. U Hrvatsku, no ne i u Dubrovnik, kaže nam ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić.

-Trebalo je doći kod nas još u veljači ali evo, nema još ništa. Sad mi govore da u Metković stiže u ponedjeljak, to će onda značiti negdje tamo idućeg tjedna, dok se sve rasporedi, doći će i u Dubrovnik."

Nuvaxovid će biti rezerviran samo za necijepljene građane, dodaje Lakić, jer se, prema dosadašnjem saznanju, kosi s ostalim mRNA cjepivima, i nije registrirano za kombiniranje, no i to bi se uskoro moglo dogoditi. Objašnjava i razliku proteinskog i vektorskih cjepiva.

-mRNA cjepiva poput ovih dosadašnjih rade na principu da uđe u organizam i stanicu koja onda kreće proizvoditi S protein koji poboljšava imunosni odgovor, dok je proteinsko cjepivo Nuvaxovid napravljeno različitom tehnologijom pa ima već spreman taj S protein koji štiti organizam. To je jedina razlika. Napravljeno je poput nekog klasičnog cjepiva, primjerice kao za hepatitis" - objašnjava dr. Lakić

U Hrvatsku je stiglo 70 tisuća doza Nuvaxovida, a mogu ga primiti svi, 18 plus, kaže Lakić i dodaje kako interesa za cijepljenje ima vrlo malo obzirom da je puno ljudi preboljelo i puno ih je kompletno cijepljeno, no ima i onih koji se nisu cijepili i koji su, potaknuti najavama iz Vlade, odlučili pričekati novo, proteinsko cjepivo.

- Kako je ovo proteinsko cjepivo isključivo, bar zasad, za dosad necijepljene, ima onih koji su to i čekali, pa će idući tjedan ako sve bude u redu, moći primiti cjepivo. Ali interes za cjepivo je općenito jako opao obzirom na procijepljenost." - zaključuje dr. Lakić.

Nuvaxovid proteinsko cjepivo primat će se također u dvije doze s utvrđenim razmakom između cijepljenja.

20. travanj 2024 09:17