StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTIMULACIJE ILI... |

PROSVJETARI NEGODUJU ZBOG OBAVEZNOG CIJEPLJENJA Koliko je uopće korisno ako je u razredu s tridesetak učenika cijepljena samo učiteljica?!

Piše Marijana Cvrtila/SD
7. kolovoza 2021. - 18:54

"Bolje politika mrkve nego batine, samo nisam sigurna koliko bi to promijenilo stavove ljudi koji su vrlo čvrsti u uvjerenju da se ne žele cijepiti. U svakom slučaju, nismo za sankcije, a eventualne stimulacije mogu biti predmet socijalnog dijaloga s Vladom. Također, ne dolazi u obzir da se bilo kakve odluke donose parcijalno samo za jedan resor, nego to mora biti za sve javne službe."

Stav je to Sanje Šprem, čelnice Sindikata hrvatskih učitelja, koji broji više od 24 tisuće članova, a koju smo pitali bi li se više prosvjetara odlučilo na cijepljenje kada bi za to bili novčano stimulirani, donosi Slobodna Dalmacija.

To da diljem svijeta bukte prosvjedi protivnika cijepljenja, nije neka novost, ali jest, primjerice, ona kako su prosvjetni čelnici u američkoj državi Georgiji krenuli drugim putem – svim prosvjetarima koji se odluče cijepiti protiv koronavirusa bit će isplaćen bonus od čak tisuću dolara, a novac će biti osiguran iz saveznog programa za suzbijanje epidemije koronavirusa u osnovnim i srednjim školama.

Situacija ondje, kao i u mnogim drugim dijelovima svijeta, pogoršava se ubrzanim širenjem delta soja koronavirusa, a prosvjetne vlasti žele zaposlenicima i učenicima osigurati kontinuitet u prenošenju i stjecanju znanja.

Slično, naravno, žele mnoge vlade u svijetu, ali put do toga cilja je različit – od prijetnji obveznim cijepljenjem do stimulacija kakve su, recimo, uveli Češka, koja je ovih dana obznanila da će svima zaposlenima u državnoj i javnoj upravi koji se cijepe omogućiti dva dodatna dana godišnjeg odmora, ili Hong Kong, koji također osigurava dva slobodna dana.

ŽELE BITI ZAJEDNO SA SVIM JAVNIM SLUŽBAMA

U Hrvatskoj su se nedavno sindikati digli na noge kada su od pojedinih članova Vlade, uključujući i premijeraAndreja Plenkovića, počeli stizati signali kako bi cijepljenje moglo postati obvezno za djelatnike u zdravstvu, obrazovanju i socijali. Školski sindikati tu su soluciju oštro odbacili, a što se tiče mogućnosti nagrađivanja – iako bi se prema riječima Sanje Šprem o tome moglo razgovarati na razini svih javnih službi s predstavnicima Vlade – ipak nisu sigurni da bi i to mogao biti mamac za kolege koji se cijepljenju odlučno protive.

– Iskreno, mene zabrinjava i to koliko uopće može biti koristi ako je u razredu s tridesetak učenika cijepljena samo jedna odrasla osoba – učiteljica. Ne vidim nekakav efekt, pri čemu, naravno ne tjeram djecu i roditelje da se moraju cijepiti – kaže Šprem, koja nije željela kalkulirati o iznosu bonusa ili drugim stimulacijama koje bi Vlada eventualno mogla ponuditi cijepljenima u javnim službama.

Željko Stipić, čelnik školskog sindikata Preporod, puno je skeptičniji i ne vjeruje da bi bilo kakvi "poticaji" tog tipa značajno utjecali na odluke o (ne)cijepljenju.

– Ne bih toliko podcjenjivao ljude koji rade u školama. I oni koji su se cijepili i koji nisu, ili to i ne namjeravaju, rade to iz uvjerenja ili ozbiljnih razloga. Takva vrsta kampanje može samo u ovih drugih prevagnuti u smjeru necijepljenja – uvjeren je Stipić.

– Možda bi i bilo nekih koje bi takve stimulacije pokolebale, ali ne vjerujem da bi to bitnije promijenilo odnose – kaže Stipić.

Kako doznajemo u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dosad je cijepljeno 54 posto djelatnika škola. Što će biti na jesen i kako će se organizirati nastava, čini se, u ovom trenutku nije još konačno odlučeno.

25. travanj 2024 02:32