StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKOMENTAR TOMISLAVA ČADEŽA

Propadne li gledatelj kroz tribinu, spiska li redatelj mutno novac, nije odgovoran intendant Dubrovačkih ljetnih igara, već jedna osoba...

Piše Tomislav Čadež/jl
2. ožujka 2023. - 09:13

Tito je cijele igre, ionako, pokrenuo kao otmjen komunistički kulturni izlog za Zapad

 

Velika se strka podigla oko imenovanja novog intendanta Dubrovačkih ljetnih igara, kao da je to neka zbilja važna funkcija. Nije, jedino tako zvuči, jer intendanti inače vode naša nacionalna kazališta. I ovog "intendanta" formalno potvrđuje ministrica, ali, za početak, to uopće nije radno mjesto i uopće za njega ne treba biti raspisan javni natječaj pa ga i nema. Traži se, zapravo, honorarni voditelj programa, koji opet može sebi uzeti dva honorarna pomoćnika, za dramski i glazbeni program, piše Jutarnji list.

Stvarna šefica Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre jest Ivana Medo Bogdanović, ravnateljica toga gradskog poduzeća s više od dvadeset zaposlenih. Izabrana je na javnom natječaju, a Gradsko vijeće potvrdilo je ovaj njezin treći uzastopni mandat na sjednici 15. lipnja 2021. uz potporu gotovo svih vijećnika. Ukratko, ona je osoba s pravom potpisa i za sve odgovorna. Igra li se predstava na Lokrumu pa gledatelj propadne kroz tribinu jer nije dobro montirana, na sud ide - Ivana Medo Bogdanović. Spiska li koji redatelj deset tisuća eura mutno, na sud ide - Ivana Medo Bogdanović. Čak i ako je javnost, osnivač ili narod nezadovoljna programom, opet je za taj program napismeno odgovorna - Ivana Medo Bogdanović, a ne najzvučniji honorarac u Hrvatskoj - intendant.

Prije nego što je 2013. šefica gradskog poduzeća DLJI postala ona, postojala je praksa da su ravnatelji ujedno i intendanti, primjerice to su prije nje bili Slobodan Prosperov Novak ili Ivica Prlender. Ta se praksa pokazala lošom jer naprosto ne može isti čovjek držati birtiju i biti njezin glavni gost na šanku, jer na ravnatelju je da odgovorno troši, a na intendantu da mu troškove ograničava jedino mašta.

A zašto se ta funkcija ne može ujediniti, barem ne u Dubrovniku? Zato što je cijelu tu konstrukciju osmislio još davno diktator Tito, koji je cijele te igre pokrenuo kao otmjen komunistički kulturni izlog za Zapad, pa su na Lovrijencu Hamleta igrali Derek Jacobi i Daniel Day Louis. Program je bio neizmjerno obilniji, vodio ga je odgovoran i umrežen političar, drug koji dakako sam nije znao sastaviti program, nego je to prepuštao tzv. intendantu i njegovim pomoćnicima…

25. travanj 2024 09:32