StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZlo i naopako

Pripadnici zloglasne ruske Wagner grupe navodno se nalaze u Srbiji, evo što sve rade i u čemu su sve sudjelovali

Piše dv
13. siječnja 2023. - 17:28

O ruskoj grupi Wagner piše se već dugo, a u posljednje vrijeme i o njihovim aktivnostima ne samo u ratu u Ukrajini, nego i u drugim državama, pa tako i u Srbiji, prenosi Slobodna Dalmacija.

List Politico objavio je da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog širenja ruske paravojne skupine Wagner izvan Rusije, ponajprije u Srbiji. Podaci koje je objavio Politico rezultat su istrage američkih dužnosnika i obavještajaca koji su mjesecima prikupljali podatke o Wagnerovim operacijama izvan Rusije. U depeši koju je Politico primio detaljno je opisano Wagnerovo kretanje i djelovanje na terenu u Srednjoafričkoj Republici i Srbiji. Analizirano je u kojoj mjeri skupina predstavlja prijetnju lokalnim snagama i dužnosnicima.

Razlog za zabrinutost je pojačana nazočnost pripadnika Wagnera koji su, prema pisanju Politica, u prosincu prošle godine stigli u Beograd sa ciljem zaustavljanja antiruskog narativa u Srbiji. Ovo nije prvi put da se zloglasna plaćenička skupina iz Rusije dovodi u vezu sa Srbijom - državljanin Srbije je 2017. osuđen zbog ratovanja u istočnoj Ukrajini u sklopu Wagnera, a njihova prisutnost na prosvjedima u Beogradu 2020. često je spominjana, piše Nova.rs.

image

‘Wagner grupa želi utjecati u zemljama sa slabim upravljanjem, stalnim sigurnosnim izazovima i u onima koje su bogate prirodnim resursima‘, rekla je Katrina Doxey, suradnica za transnacionalne prijetnje američkih obavještajnih službi

Olga Maltseva/AFP

Katrina Doxey, pomoćnica direktora i suradnica za transnacionalne prijetnje američkih obavještajnih službi, navodi da je Srbija izabrana iz tri razloga.

"Žele utjecati u zemljama sa slabim upravljanjem, stalnim sigurnosnim izazovima i onima koje su bogate prirodnim resursima. Njihova je zadaća također dogovoriti sigurnosne sporazume ili olakšati buduće diplomatske odnose s tim zemljama", rekla je Doxey.

‘informativni obračun s ruskim liberalima‘

U jednoj depeši stoji da je Wagner prošlog prosinca postavio ljude u Beograd.

"Od tada je pokrenuta operacija suprotstavljanja aktivnostima elemenata ruske dijaspore u Srbiji protiv Putinovog režima", navodi se u dokumentu.

Kako piše Politico, posebno je zanimljivo da Wagner dolazi u Srbiju u trenutku kada na području Kosova i Metohije i dalje rastu napetosti. Iz objave u grupi Telegram brzo se proširila informacija da ruski plaćenici otvaraju ured u Beogradu.

image

Navodi se da se wagnerovci ‘bave informativnim obračunom s ruskim liberalima, onima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju provoditi antiruske aktivnosti s ciljem diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda‘

AFP

To je pojasnio Aleksandar Lisov, čelnik Orlova. Riječ je o Rusko-srpskom kulturno-informativnom centru koji surađuje s Wagnerom, a Lisov tvrdi da u Srbiji nije otvoreno predstavništvo.

Unatoč tome, Orlovi u priopćenju navode da se wagnerovci "bave informativnim obračunom s ruskim liberalima, onima koji su otišli u Srbiju i tamo pokušavaju provoditi antiruske aktivnosti s ciljem diskreditacije Rusije i pogoršanja odnosa između ruskog i srpskog naroda".

vučićev naprednjak razvezao jezik pa dobio jezikovu juhu

Godinu dana ranije Dragan Šormaz, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), rekao je da su wagnerovci sudjelovali u demonstracijama u ljeto 2020. u Beogradu.

Prema njegovim riječima, i oni su uhićeni na prosvjedima, što mu je navodno potvrdio i jedan diplomat u ruskom veleposlanstvu.

Šormazove tvrdnje nikada nisu potvrđene, niti je javnost dobila objašnjenje iz vladajuće stranke jesu li ruski plaćenici poslani na demonstracije u Beograd. Umjesto toga, Šormaz je dobio uvrede pojedinih članova stranke kojoj pripada.

image

Wagnerovci bi u Srbiji trebali štititi lik i djelo Vladimira Putina

Andrej Isaković/AFP

Iako je ozloglašena Wagnerova skupina nakon prosvjeda došla u središte pozornosti srpske javnosti, veze Srbije i plaćenika iz Kremlja datiraju još od 2015. godine.

Državljanin Srbije osuđen je pred Višim sudom u Beogradu 2017. godine zbog ratovanja na istoku Ukrajine u sklopu Wagner grupe. Presuda je izrečena u ožujku spomenute godine, a muškarac je osuđen na uvjetnu kaznu zatvora od godinu dana. Njegovo ime nije objavljeno, a navodi se da je presuda donesena na temelju sporazuma o priznanju krivnje.

image

Aleksandar Vučić: Da se udvaram Wagneru? Neću se nikome udvarati, nemaju što raditi u Srbiji, ni oni ni NATO

Ludovic Marin/AFP

Na pitanja o Wagneru i prisutnosti grupe u Srbiji, predsjednik Aleksandar Vučić govorio je na konferenciji za novinare. Tada je rekao da Wagner nema što tražiti u Srbiji, "ali ni NATO".

"Da se udvaram Wagneru?" Neću se nikome udvarati, nemaju što raditi u Srbiji, ni oni ni NATO. S NATO-om moramo surađivati ​​jer ste vi Rusi otišli s Kosova, a s vama surađujemo jer smo prijatelji, jer nam pomažete u Vijeću sigurnosti UN-a", rekao je Vučić.

Na pitanje hoće li Rusija pomoći Srbiji ako izbije rat na Kosovu, Vučić je rekao da Moskva "neće učiniti ništa" jer ne može pomoći Beogradu te je zahvalio na potpori teritorijalnom integritetu Srbije, piše Nova.rs.

image

Dragan Šormaz, član Glavnog odbora Srpske napredne stranke, rekao je da su wagnerovci sudjelovali u demonstracijama u ljeto 2020. u Beogradu pa je iz stranke dobio ‘jezikovu juhu‘ i zašutio

Olga Maltseva/AFP
19. travanj 2024 08:05