StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTužna obljetnica

Prije 16 godina napustila nas je novinarka koja je svojim emotivnim pismom ujedinila cijelu Hrvatsku u borbi za život. Zahvaljujući njoj danas su se kod nas uvelike poboljšale mogućnosti liječenja malignih bolesti

Piše DV/Šibenski.hr
26. studenog 2022. - 11:13

Na današnji dan 2006., preminula je Ana Rukavina, mlada novinarka "Vjesnika" i rođena Šibenka koja je svojim emotivnim pismom ganula i ujedinila cijelu Hrvatsku.

Dolaskom prosinca i ove godine započet će vrijedna humanitarna akcija „Želim život“ u organizaciji Zaklade "Ana Rukavina". Glavni cilj akcije je prikupljanje sredstava za proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i drugih srodnih specijalizacija kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti.

image

14. humanitarni koncert Želim život Zaklade Ana Rukavina
Na fotografiji: Minea, Marija Rukavina, Frano Ridjan.
 

Srdjan Vrancic/Cropix

- Prije 16 godina, Ana je s nekolicinom prijatelja i volontera, entuzijasta, iz bolničke sobe planirala koncert koji je trebao pružiti nadu za život njoj i svima koji su se našli u sličnoj situaciji. Ana, nažalost, koncert nije dočekala, napustila nas je tog tužnog nedjeljnog jutra u studenome, ali njenu viziju smo nastavili svi zajedno.

Ideja Zaklade je bila osnovati Registar i Banku, no to je preraslo u nešto puno veće, a raste i dalje. Najljepši pothvat i vizija budućnosti rada Zaklade stručno je usavršavanje mladih liječnika i medicinskih sestara kao i financiranje projekata kojima je svrha istraživanje novih mogućnosti liječenja malignih bolesti. Hvala svim ljudima dobra srca koji su uz nas i ove godine te su svojim doprinosom spremni uljepšati tuđe živote - istaknula je Marija Rukavina, upraviteljica Zaklade.

Koncert svima poznatog naziva "Želim život" održat će se na Novoj TV u subotu 17. prosinca s početkom u 20.15 sati uz impresivne izvedbe najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda: Severine, Gibonnija i Prljavog kazališta koji će svojim pjesmama proširiti predbožićnu čaroliju te u doba darivanja i veselja ugrijati srca gledatelja.

Ustrajnim radom i zalaganjem Zaklade omogućeno je proširenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te osnivanje javne Banke krvi iz pupkovine "Ana Rukavina" u sklopu KBC-a Zagreb, čime je dosad transplantaciju za spas života dobilo 159 osoba.

image
Zaklada Ana Rukavina

Zahvaljujući napornom i predanom radu Zaklade i pomoći građana, u Hrvatski registar DDKMS od početka djelovanja Zaklade  upisano je više od 62 453 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te je organizirano više od 445 akcija upisa u Hrvatski registar diljem Republike Hrvatske. To Hrvatsku, prema izvješću Svjetskog registra iz 2014. godine, čini jedanaestom državom u svijetu po broju potencijalnih darivatelja na 10 tisuća stanovnika te osma u svijetu po broju darovanih krvi iz pupkovine na 10 tisuća stanovnika.

Kao zalog za budućnost, Zaklada je omogućila stručno usavršavanje mladim liječnicima te je dosad osmero liječnika iz Hrvatske dobilo priliku razvijati se na najboljim svjetskim klinikama u području hematologije i pedijatrije kako bi po povratku mogli pomoći pacijentima u domovini.

Sudjelovanjem u humanitarnoj akciji "Želim život" svatko od nas moći će dati značajan doprinos ovoj hvalevrijednoj humanitarnoj akciji. Unatoč brojnim aktualnim neprilikama, usredotočimo se na priliku da pomognemo onima koji trebaju našu pomoć za spas života.

03. lipanj 2023 04:09