StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Prijavite nasilnike‘

‘Previše toleriramo nasilje oko sebe i onda se iščuđavamo zločinima. Nakon brutalnog ubojstva u Splitu psihologinje poslale jasnu poruku

Piše Ivana Buljan
1. prosinca 2021. - 07:18

- Sve nas je zgranulo ubojstvo koje se dogodilo u jednom trgovačkom lancu u Splitu. Često svjedočimo tome da se nasilje nad ženama opravdava, relativizira i interpretira na razne načine koje dodatno viktimiziraju žrtvu. A onda kada se dogodi jedno ovakvo svirepo ubojstvo zanijemimo i pitamo se kako je ovo moguće u našoj zemlji i u našem gradu u 21. stoljeću.

Šutnja i zatvaranje očiju pred nasiljem nije rješenje. Prijavite nasilnike! Izražavam duboku sućut obitelji preminule žrtve. Nasilnicima nije mjesto među nama- kazao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak o ubojstvu koje se jučer dogodilo u Splitu kada je muškarac na smrt nožem izbo, kako je Slobodna Dalmacija doznala, bivšu partnericu na radnom mjestu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

"Ako nema prevencije, nema ničega"

​A prije pet dana obilježen je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Da nas kao društvo još čeka dug put do pronalaska odgovora na nasilje kazala nam je Mirjana Kučer, prva među "Dominama", organizaciji za promicanje ženskih prava:

image
Mirjana Kučer
Goran Mehkek/Cropix

- Jesmo li društvo koje tolerira nasilje ne znam, ali smo društvo koje nema odgovor na nasilje. Čini mi se da je sve manje mjesta na kojima se možemo osjećati sigurno. Govorimo, govorimo, govorimo, a zapravo nešto ne štima. Ne štima u korijenima- kazala nam je Kučer pa nastavila:

- Ako nema prevencije, nema ničega. Previše toleriramo nasilje oko sebe i onda se iščuđavamo ovakvim situacijama. Mislim da je bitno to što se trenutno femicid kao takav ne percipira. Čini mi se da pokušavamo i kroz djelovanje institucija i kroz statistiku ublažiti činjenicu da govorimo o muškom nasilju nad ženama. Mogu zvučati radikalno, ali to je to. Definitivno nismo osviješteni - zaključila je Kučer.

Po pitanju (ne)osviještenosti s Kučer se slaže i Andrea Trezić, psihologinja. Trezić je upravo povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održavala predavanja na tu temu. Istaknula je tada, ali i ponovila u razgovoru s nama da je upravo osvješćivanje društva veoma važan alat u borbi protiv nasilja.

- Nema dovoljno edukacija. Od najmlađe dobi zakazuje osviješćivanje o netoleranciji na nasilje. Puno toga djeca uče po modelu. Onda odrastaju u kulturi gdje god pogledaš i vijesti i društvene mreže i komentari na društvenim mrežama naglašavaju upravo nasilje. Najčešći primjeri komentara su "Ja bih mu napravio ovo...Treba mu napraviti nešto...". Zaista ostavljamo dojam društva i naroda koji nasilje zapravo tolerira- kazala je Trezić.

- To nam dokazuje i činjenica da žene, očigledno, u dovoljnom broju ne prijavljuju dovoljno nasilje. Svakodnevno se susrećemo s time da čak i kada prijave takav slučaj, za dva dana nazovu i kažu "Ma nije to bilo ništa. To je samo bilo u ljutnji" - dodaje

Trezić ističe da se treba poraditi i na osvješćivanju žrtava kako bi znale prepoznati nasilnu vezu. Najčešće, kaže, to spoznaju kada već bude kasno.

- Jedna je dobra stvar što imamo dosta platformi i besplatnih telefona, društava i udruga kojima se žrtve mogu besplatno javiti i dobiti sve one prve informacije i smjernice. Počevši od stručne, psihološke i savjetodavne pomoći, a potom i smjernice i korake i što dalje poduzeti. Ne trebaju se bojati jer će uvijek netko stajati uz njih i jer će imati zaštitu. Neće prolaziti kroz taj proces same. Samo se trebaju javiti i prijaviti- zaključila je Trezić i kazala da je informaciju o ubojstvu žene u Splitu jako teško procesuirati...

"Nasilnicima se šalje poruka da se ne trebaju suzdržavati"

Da kao društvo toleriramo nasilje i zakazujemo u borbi protiv njega smatra psihologinja Mirjana Nazor

image
Mirjana Nazor, psihologinja
Vladimir Dugandžić/Cropix

- Mi toleriramo nasilje, različite vrste. Navodno se borimo protiv njega, ali samo verbalno. U konkretnom djelovanju ga zapravo toleriramo. Nasilnici često ostanu nekažnjeni ili bude riječ o "simboličnim", sramotno malim kaznama. Onda smo ljuti i razočarani- kazala nam je Nazor.

Dodaje da joj se čini da se na takav način šalje poruka nasilnicima da se ne trebaju suzdržavati jer ih pravda neće dostići ili će posljedice biti blage i lako podnošljive. Spominje i "duh egocentričnosti".

- Čini mi se da on vlada u smislu "Ja hoću, meni treba. To je moje pravo. Ja smatram da ti nisi imala pravo mene ostaviti ili nešto napraviti i onda ja imam pravo napraviti što god mi padne na pamet"- dodala je pa kazala da mladi i stari nerijetko ne znaju rješavati probleme na civiliziran i smiren način.

- Vrlo često mislimo da se "pravda" istjeruje agresijom, da nema drugih načina. Na taj način mnogi žele dokazati da je ispravno ono što oni misle, dok drugi pate. Bilo da je riječ o verbalnoj ili fizičkoj agresiji. A kada nam treba legalno rješenje problema i sukoba, nažalost ljudi u pravdu koju bi trebalo donijeti sudstvo i država- ne vjeruju- zaključila je Nazor.

Naši sugovornici poslali su jasnu poruku: Nasilje treba osuditi, kao društvo se trebamo osvijestiti kako se zločini, poput jučerašnjeg, više ne bi događali. Od nasilja ne smijemo okretati glavu, već pružiti ruku onima kojima je pomoć potrebna...

18. travanj 2024 13:03