StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZAHVALA BRANITELJIMA

Premijer Plenković u Vukovaru: Nastavit ćemo goniti one koji su odgovorni za smrt branitelja i civila

Piše jl
18. studenog 2021. - 10:37

U Vukovar je na obilježavanje 30. obljetnice pada grada heroja jutros stigao i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je novinarima dao izjavu prije sudjelovanja u Koloni sjećanja, donosi jutarnji.hr

"Danas na 30. obljetnicu dana sjećanja žrtava grada Vukovara, Škabrnje, svih branitelja, prisjećamo se heroja kojima hrvatski narod duguje slobodu, demokraciju i život nakon rata. Vukovar je Hrvatska i Hrvatska je Vukovar. To se vidi po dolasku mladih, osjeća se u narodu, poštuje se bitka i žrtva Vukovara. Žrtva hrvatskih branitelja nikada neće biti zaboravljena", rekao je Plenković te je izrazio veliku zahvalnost braniteljima Vukovara.

Vrijeme ispred nas, kako je rekao, zadaća je da se učini više za Vukovar, njegove građane, ulaganje u gospodarstvo i budućnost.

"U proteklih pet godina smo učinili puno u financijskom i gospodarskom smislu, ali i simboličkom smislu. Današnji dan sjećanja je neradni dan, zato i mnogi građani mogu doći. Memorijalna bolnica isto tako je postala bolnica Vukovara. Uložili smo u gospodarstvo, brojna sredstva iz EU proračuna i dalje će biti ulagana. Na nama je da damo svoj mali doprinosi i to nagradimo u godinama koje su pred nama".

Na novinarski upit o pitanju nestalih, kazao je da Hrvatska i dalje traga za više od 1800 nestalih osoba te da potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved i njegovi resori traže podatke.

"A to su vlasti Srbije, pojedinci koji znaju gdje su grobovi onih koji su pali za Hrvatsku. Što se tiče zločina, jučer je i Državno odvjetništvo reklo da su većina nestalih upravo s vukovarskog područja. Ima više od 100 presuda, ima odsutnosti, ali i procesa koji traju. Nastavit ćemo pravnim putem goniti one koji su odgovorni za smrt branitelja i civila. Mislim da u zadnje vrijeme postoje signali političke volje da se napravi iskorak, ali oprezni smo u analizi tih najava i tek kada ćemo imati nove podatke, tada ćemo moći reći da smo napravili korak dalje".

Upitan za situaciju u vukovarskim školama u vezi nastave za djecu hrvatske i srpske nacionalnosti, kazao je kako je obrazovanje koje imamo ono koje je krenulo nakon procesa mirne reintegracije.

"Predsjednik Tuđman je rekao nakon operacije Oluja da nam samo Vukovar ostaje. Uspio je vratiti ovaj teritorij. Taj proces je donio pojavnosti kakve jesu, no radimo na inkluzivnoj politici prema svim manjinama u Hrvatskoj. Ta politika je dobra i korisna.Od svih očekujem odgovornost. Korona je uzela više od 10.000 života i ne možemo ignorirati bolest koja je uzrokovala promjene u našem načinu života. Zato očekujem da sve protekne dostojanstveno i da svi daju svoj mali doprinos odgovornosti, da ne dovodimo jedni druge u rizik", rekao je predsjednik Vlade.

19. travanj 2024 20:00