StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetLOKRUM UGOSTIO SUDIONIKE MEĐUNARODNOG NOVOMEDIJSKOG PROJEKTA

Predstavljen projekt  Aqua forensic

Piše Ahmet Kalajdžić Foto: Ahmet Kalajdžić
8. srpnja 2018. - 23:53

Na događanju “aqua_forensic science+art caffe” u organizaciji UR Instituta na otoku Lokrumu je predstavljen inovativni međunarodni novomedijski znanstveno- umjetnički projekt “aqua_forensic”.
Tom su prilikom predstavljeni i autori te međunarodne organizacije uključene u realizaciju projekta: projektni partneri Ars Electronica iz Austrije i ATOL institut iz Slovenije.

Tpom smo prilikom mogli doznati kako međunarodni aqua_forensic projekt koristi nesvakidašnji pristup za osvještenje građana o problemu suvremenih nevidljivih zagađivača vodenih staništa, te njihovom posrednom djelovanju na nas same. Projekt je financiran od strane ministarstava kulture Hrvatske i Slovenije, a dobitnik je i umjetničke rezidencije u sklopu EMARE (European Media Artists in Residence Exchange) EU programa od strane prestižnog centra novomedijske umjetnosti - Ars Electronica.

Organizator događanja je bio dubrovački UR Institut kao neprofitni institut za primijenjena znanstvena istraživanja, razvoj suvremene znanstvene kulture i vezanu edukaciju koji u Dubrovniku djeluje već pet godina i može se pohvaliti međunarodnim projekatima na području znanosti, kulture, umjetnosti i edukacije.

Kao projektni partner se predstavila organizacija Ars Electronica koja organizira jedan od najvećih festivala novomedijske umjetnosti – Ars Electronica Festival na više lokacija austrijskog grada Linza. Festival u realtivno kratkom vremenu održavanja, posjeti stotinjak tisuća posjetitelja koji uživaju u više od 200 pojedinačnih događanja s mnogo kreativnosti, idealizma i stručnih znanja. U svojem specifičnom usmjerenju i dugogodišnjem kontinuitetu Ars Electronica je danas jedinstvena svjetska platforma za digitalnu umjetnost i medijsku kulturu. Festival se održava od 1979. godine i dodjeljuje prestižne strukovne nagrade kojima uvodi i potiče najnovije trendove u umjetnosti i tehnologiji.

U projektu “aqua_forensic”, uporabom znanstvene metodologije dubrovački znanstvenik i novomedijski umjetnik Gjino Šutić i slovenska novomedijska umjetnica Robertina Šebjanič istražuju nevidljive suvremene polutante vode koje ne vidimo i stoga ih obično nismo svijesni, a otpuštaju se u podvodni okoliš narušavajući ravnotežu osjetljivog eko- sustava globalnog podmorja.
Autori koriste umjetnički izričaj za osvještenje javnosti o navedenoj problematici te otvaranje javnog dijaloga za doprinos rješavanju ovog globalnog problema.

Nakon kratkih prezentacija, na okruglom stolu, bolje rečeno neformalnom druženju uz kavu, uslijedila je diskusija o projektu koji će utvrđivati i nove te nevidljive polutante te mogućnosti njihove prevencije, ulozi suvremene umjetnosti i znanosti u razvoju održive kulture i društva te srodnim temama. Autori ističu kako je cilj projekta i omogućiti međusektorsko upoznavanje (znanost, umjetnost, civilno društvo, javna uprava, građani) te otškrinuti vrata konstruktivnom dijalogu u razvoju održivog suvremenog društva i zajednice.

25. travanj 2024 18:11