StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNeće dobiti otkaz

Poznata kazna za policajca koji je usred Splita palicom tukao Torcidaša: terete ga za nanošenje štete ugledu policije

Piše DV
17. siječnja 2023. - 16:21

Situacija u kojoj je, tijekom nereda u Zrinsko Frankopanskoj ulici u Splitu, pred prostorijama Torcide, policajac tukao palicom uhićenog muškarca, koji je ležao na tlu s rukama sputanim lisičinama, je dobila svojevrsni epilog. Naime, kao štoje Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo tportalu, redarstvenik je disciplinski sankcioniran i to tek uvjetnom kaznom te neće dobiti otkaz ako u idućih godinu dana ne ponovi to djelo, prenosi Slobodna Dalmacija.

‘Nakon udaljenja iz službe 25. listopada 2022. godine protiv policijskog službenika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, povodom objavljene snimke, pred Odjelom prvostupanjskog disciplinskog sudovanja u Splitu pokrenut je i proveden disciplinski postupak. Utvrđeno je da je odgovoran za počinjenje teže povrede službene dužnosti (prekoračenje ovlasti i nedolično ponašanje koje šteti ugledu policije, op.a.), zbog čega mu je izrečena disciplinska sankcija ‘prestanak državne službe uz rok kušnje od 12 mjeseci‘. Rješenje je postalo izvršno 24. studenog 2022. godine, od kada navedeni rok i teče‘, poručili su iz MUP-a.

Podsjetimo, tada su po dojavi građana o remećenju javnog reda i mira na teren prvo izašle dvije ophodnje temeljne policije u kojma su bile dvije policajke i dva policajca. U klubu navijača i pred prostorijama je bila skupina od 50 osoba koje su policajce vrijeđali i prijetili im te ih u konačnici zasuli bocama, komadima betonskih blokova i kamenjem.

image
privatni album

U pomoć prvoj skupini policajaca je došla patrola interventne policije koju su također gađali predmetima te su policajci primijenili palice i nadražujući sprej radi odbijanja napada. Od bačenih predmeta ozlijeđena su četiri policajca, a jedna boca je pogodila policajku koja je izašla na intervenciju u prvog grupi.

Kako su nasilnici pozivali ostale okupljene da im se pridruže u daljnjem napadu i nasrtaju, jedan od policajaca je ispalio hice u zrak. Nakon toga u pomoć dolaze još dvije patrole interventne policije te su se nasilnici razbježali po okolnim ulicama.

Uhićeno je šest osoba, od kojih je za napad na policajce i izazivanje nereda podnijeta kaznena prijava protiv petorice, od kojih je jedan maloljetnik. Ubrzo nakon izgreda objavljene su video snimke na kojima se vidio bijeg muškaraca pred policajcima, ali i kako jedan od policijskih službenika palicom tuče preko leđa muškarca koji je već uhićen.

Muška osoba je ležala na podu, ruku vezanih na leđima, nemoćna da se odupre i čuvao ga je jedan policajac dok im je drugi prišao i više puta ga udario po leđima. Osim što mu je zadao udarce palicom, u jednom trenutku ga je udario i nogom u tijelo.

03. lipanj 2023 10:02