StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSTRADALI MASLINICI

Požari divljaju srednjom Dalmacijom, a ljeto nije ni na vidiku: vatra iznad Živogošća je pod kontrolom, ali noćas je planulo na još jednoj lokaciji, bura onemogućava da kanaderi pomognu gasiteljima

Piše Sandra Barčot
18. travnja 2022. - 09:59

"Vatrene" blagdane imaju makarski vatrogasci, budući da su izbila čak dva požara na njihovom području.

Vatra na padinama Rilića, istočnog, nižeg nastavka biokovskog masiva, planula je iznad Živogošća u nedjelju nešto iza 18 sati, dok je oganj zahvatio i područje planine iznad Makarske nekoliko minuta iza ponoći, u prvom satu Uskrsnog ponedjeljka.

Gasitelji su uspjeli anulirati opasnost od vatre za naselja, ali vatrena stihija guta nisko raslinje, maslinike i borovu šumu. I sve raspoložive snage iz cijele Splitsko-dalmatinske županije su na terenu, uz nadu kako će refuli bure opasti tijekom današnjeg dana, kako bi im u pomoć "priskočile" i zračne snage.

- Imamo dva odvojena požara, jučerašnji iznad Živogošća s kojim smo se borili cijelu noć i sada kroz jutro. Uspjeli smo sanirati donji dio vatrene stihije, držimo sve pod kontrolom, dok se vatra tjerana burom pela prema liticama, dosta je sada visoko.

image
Tom Dubravec/Cropix

Tinja na nekim od područja gore u brdu - s terena nam javlja Mario Čović, zapovjednik vatrogasnog operativnog područja Makarska, koji "dirigira" operacijom gašenja na oba požara i cijelu noć je na terenu kao i više od stotinjak hrabrih gasitelja, koji su nedjelju večer proveli na požarištu iznad Živogošća, te nastavili na vatrenom terenu iznad Makarske, na predjelu Umac.

Prema prvim "grubim" procjenama, u ognju je nestalo od 15 do 20 hektara niskog raslinja, a gašenje cijelog područja i onog visoko u planini, nadaju se vatrogasci kada padne vjetar kada će biti moguće aktivirati kanadere i air-traktore.

- Što se Makarske tiče, gori na području Umac, prema prvim grubim prognozama je zahvaćeno oko 15 hektara, ali ovdje se radi o maslinicima i borovoj šumi.

image
Tom Dubravec/Cropix

Širio se sa sjevera prema jugu i doslovno smo ga lovili, da se ne spusti dolje prema trgovačkim centrima, u podnožju Biokova – referira nam noćnu borbu s vatrom zapovjednik Čović, dok su njegove kolege jutro dočekale trudeći se sanirati donji bio požarišta.

Trenutno je na terenu preko 100 vatrogasaca iz brojnih županijskih društava i postrojbi, svi s makarskog primorja, zatim iz Imotskog, Lovreća, Omiša, Solina, Kaštela, Trogira, Sinja... Svi oni nadaju se opadaju bure i mogućnosti pomoći pri gašenju vatre i iz zraka.

25. travanj 2024 01:33