StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVELIKA OBITELJ GODINE|

Potpredsjednica EK Dubravka Šuica na Krku uručiti će nagradu obitelji Toljanić

Piše dv
6. svibnja 2021. - 14:51

Na poziv udruge Obitelji 3plus, Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, u četvrtak će, 13. svibnja, u Vrbniku na otoku Krku, obitelji Toljanić uručiti nagradu Europske velike obitelji godine. Tome će nazočiti i visoki predstavnici ELFAC-a, predsjednica Regina Maroncelli i glavni tajnik Raúl Sánchez, te predstavnici udruge Obitelji 3plus, predsjednik dr. sc. Ivan Malbašić i članica Upravnog odbora Đurđica Mostarčić.

Inače Europska konfederacija velikih obitelji (ELFAC) svake godine dodjeljuje nagradu Europska velika obitelj godine jednoj od velikih europskih obitelji koja je vlastitim primjerom pridonijela izgradnji obiteljskih vrijednosti u društvu.

Na glavnoj godišnjoj skupštini Europske konfederacije velikih obitelji, održanoj 27. studenog 2020. godine, hrvatska obitelj Toljanić proglašena je europskom velikom obitelji godine. Obitelj Toljanić je za ovo značajno priznanje nominirala udruga Obitelji 3plus koja okuplja obitelji s troje ili više djece u Hrvatskoj.

Naime, u Vrbniku s tek nešto više od tisuću stanovnika živi vrlo svestrana obitelj Toljanić. Priča o obitelji Toljanić započela je 1997. godine kada su se Katarina i Franjo vjenčali. Bračni par Toljanić vjerovao je u snagu obiteljskog zajedništva od samog početka. Stoga su tijekom braka od 23 godine postali roditelji dvanaestero djece: Kate (23), Stjepana (21), Ljubice (20), Zlatka (18), Marije (17), Franice (15), blizanaca Mihaela (13) i Gabriela (13), Gašpara (11), Anđele (9), Karmen (7) i Luce (3). Kate je već osnovala vlastitu obitelj i nedavno rodila kćer Beatu.

Uručenjem nagrade Europska velika obitelj godine potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju želi snažno podržati sve obitelji, osobito s obzirom na utjecaj pandemije koronavirusa na svu djecu i roditelje. Prošle godine potpredsjednica Šuica predstavila je prvo izvješće Europske komisije o utjecaju demografskih promjena, a od početka ove godine već su predstavljene zelena knjiga o starenju i strategija o pravima djeteta. U lipnju se očekuje predstavljanje dugoročne vizije za ruralna područja. U sklopu ovog portfelja, Komisija će pratiti i podržavati građane Europske unije kroz proces demografskih promjena.

24. travanj 2024 00:54