StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAMO 15O METARA OD BRGATA

Posjetili smo tek otvoreni autoservis na Ivanici u kojem ulje mijenjaju za 20 kuna, a imaju i hotel za gume

Piše Ahmet Kalajdžić
10. siječnja 2022. - 14:31
Iz novootvorenog auto servisa na Ivanici, na granici s BiH, gdje Dubrovčani dolaze obavljati brze servise i odrzavanje svojih automobila.Bozo Radic/Cropix

U tjednu između Božića i Nove godine nedaleko Dubrovnika je otvoren servis za motorna vozila u kojem dubrovački vozači mogu na jednom mjestu dobiti niz usluga zbog kojih u samom Dubrovniku moraju izgubiti cijeli dan u obilasku više meštara. Servis je otvoren onkraj granice, na susjednoj Ivanici, ni 150 metara od graničnog prijelaza i premda za sobom nije nakupio ni punih deset radnih dana, usmjenom predajom među dubrovačkim vozačima već se pročuo kao odredište za vozače čijem autu zatreba manji ili veći servis. Mnogi su već u mobitele ukucali kontakt brojeve servisa:

- Imam broj svog obiteljskog i liječnika specijalista koji me liječi, a evo sad sam to riješio i za svoje vozilo od kojeg mi ovisi životna sigurnost, ali i stanje u novčaniku - priča nam dubrovački taksist koji "zbog poštede od glupih komentara" želio ostati neimenovan.

image
Moderna zgrada servisa tik uz granicu
Bozo Radic/Cropix

Obrazlaže nam računicu u novcu:- Ovisno naplati li mi kao prijatelju ili običnoj mušteriji, samo rad mehaničara na promjeni ulja platim 50 do 80 kuna, a ovdje 5 konvertibilnih maraka! Od sigurnih kočnica ovisi mi život i ne žalim platiti, ali štelovanje prednjih i stražnjih tu košta 100 do 150 kuna, a u gradu oko 400! Pametnom dosta!

Jamstvo i povrat PDV-a

Dok meštri rade, vlasnici sjede u klimatiziranom prodajnom dijelu objekta i kroz 'izlog' prate rad. Neki puše, neki pišu i čitaju poruke s mobitela. Čuvši razgovor, Župljanin koji dotad nije skidao pogled sa svog Audia na servisu, dodaje:- Najteže mi je preko granice! Zašto unutar zone u Šumetu ne ponude prostor zainteresiranima uz povoljnije uvjete pa će biti dobro i vozačima, a zbog prometa i naplate poreza i državi i lokalnoj vlasti?

Mladi voditelj servisa 'Unitrade Ivanica' Dalibor Dabić kaže da imaju tri stubne dizalice, a na suvremenim strojevima rade i optiku trapa:

image
Voditelj poslovnice Dalibor Dabić zadovoljan je odazivom dubrovačkih vozača
Bozo Radic/Cropix

- Imamo kvalitetan kadar za održavanje i servis vozila: optiku trapa (špura), dijagnostiku te servis kvačila, sustava kočenja, ispuha, ovjesa i amortizera, zamjenu zupčastog remena i pratećih dijelova (tzv. veliki servis) te zamjenu ulja i filtera (mali servis), te servis i punjenje klima uređaja.

Nudimo montažu guma za putnička i dostavna vozila, ali imamo i hotel za gume u kojem se gume na posebnim regalima, bez utjecaja sunca, vlage i naglih promjena temperature, čuvaju u kontroliranim uvjetima, što zadržava pozitivna svojstva guma. Istodobno se radi na četiri vozila, ali nismo imali problema sa smještajem radnika jer svako jutro dolazimo iz Trebinja, a radno vrijeme je od 8 do 16,30 sati. No, ako je nešto hitno, uvijek izađemo u susret. Dolazi nam sve više Dubrovčana koji više ne moraju ići u Trebinje kao dosad, u najbliži i cjenovno povoljniji servis za vozila. Mnogi vozači traže kompletni servis. Za to vrijeme vozači mogu prošetati te popiti kavu ili sok.

image
Bozo Radic/Cropix

Naglašavam da je sve transparentno i ništa ne skrivamo: kad mehaničari završe servis, sve zamijenjene dijelove pokažemo kupcu tj. vlasniku vozila na uvid koji stare dijelove može ponijeti. Ako ne želi, mi ih skladištimo ili odlaženo u otpad. Sjedište tvrtke je u Ljubuškom, a najbliže ostale poslovnice Unitradea su Stolac, Mostar, Čapljina, Ljubuški, Posušje i Široki Brijeg.

image
Samo par dana nakon otvaranja Dubrovčani su već otkrili nove usluge s drugu stranu granice
Bozo Radic/Cropix

Meštri kažu da nude zimske, ljetne i cjelogodišnje gume, a kupci mogu ostvariti i povrat PDV-a što je važan detalj. Dijelovi koje servis ugrađuje isključivo su originalni, tj. dijelovi prve ugradnje vrhunskih svjetskih proizvođača. I na sve ostale usluge i ugrađene dijelove daju jamstvo, a jedan od najsuvremenijih strojeva koje imaju jest onaj za namještanje geometrije kotača: to je uređaj najnovije generacije 3D- geometrije kotača sa XD tehnologijom i s dvije glavne kamere.

Striže i autoelektričar

Automehaničari su prošli obuku u vlastitoj mreži servisa, ali će redovito ići i na edukacije u suradnji s dobavljačima rezervnih dijelova. Trenutačno se najviše traži izmjena ulja i guma, a cijena je rangirana prema veličini: za one 13- 16 cola je 6 KM plus 1 KM za ventil, a gume od 17 cola i veće su 7 KM/komad plus 1 KM/ventil:- Trenutačno imamo popust na cijene guma, a do 27. siječnja i dodatni popust. Krajem siječnja počinje zamjena zimskih s ljetnim gumama koje već imamo na lageru, a dotad se najviše traže brzi servisi izmjene ulja i provjera optike.

image
Automehaničar Milan provjerava gume
Bozo Radic/Cropix

Za veće zahvate, npr. letve volana šaljemo na reparaciju u glavni servis u Sarajevo gdje, ovisno o stupnju istrošenosti, kupcu predlaženo reparaciju ili kupovinu nove letve. Cilj je isti: automobil što manje zadržati i što prije popraviti. Trenutačno rade dvije od tri dizalice. Treća će u pogon od idućeg tjedna kad počinje raditi novi zaposlenik. Još uvijek nemamo električara, ali se i na tome radi. Znamo da slijedi mnogo više posla i tome se radujemo ali je poželjno da se vozači najave telefonom, da dogovorimo termin servisa kako, zbog bolje organizacije posla, ne bi čekali.

Automehaničar Igor Matović ima tek 20 godina i kaže da mu je ovo ne prvi, nego treći posao u struci:

image
Zaposlenik servisa Igor Matović
Bozo Radic/Cropix

- Kao automehaničar radim već pet godina. Počeo sam i prije nego sam završio školu. Volim ovaj posao, a uz ove skupe i precizne uređaje nije teško raditi jer nam olakšavaju posao i bez njih servise ne bi ni mogli raditi. Ovaj uređaj za optiku ima 3D- rezoluciju i pravi je izazov - tumači nam Igor.

image
Profesionalni vozač Miho Pavlović kaže da će "uštediti barem 1.000 kuna"
Božo Radić/cropix
Isplati se, ogromne su uštede!

Jedan od dubrovačkih vozača na Ivanici je Miho Vojvodić:- Tu sam došao jer mi je bliže i jer su me odmah primili, a ne zbog cijene koja je, priznajem, mnogo povoljnija.

Na istom mjestu mogu napraviti servis ulja i optiku. Jučer sam nazvao i evo me već tu, a u gradu bih čekao i izgubio dosta vremena. Svim vozačima dobro dođe ovakav servis, bez obzira s koje strane granice. Uz to, u gradu bih izgubio cijeli dan za odlazak od jednog do drugog mehaničara. Mogu misliti kakva će tek gužva biti tijekom sezone.

Iz Orašca je do Ivanice potegnuo profesionalni vozač Miho Pavlović:- Dole u gradu je sve skupo i preskupo! Najviše sam došao zbog cijene i treba pohvaliti to što nas brzo naruče i odmah prime bez čekanja.

Osobno ću, malo je reći, uštedjeti tisuću kuna. Primjer je i namještanje raspona kotača: u Dubrovniku je 300 do 500 a ovdje 120 kuna! Vidim, brzo rade i uhvate posao za glavu, ne prestaju dok ne završe!

16. travanj 2024 01:08