StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJE LI VAM OVO POZNATO?

POŠILJKA NIJE DOSTAVLJENA U Dubrovniku kasni prikupljanje potpisa za referendum '67 je previše'

Piše Silvia Rudinović
29. travnja 2019. - 11:44
Prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o dobi odlaska u mirovinu, koji organizira Inicijativa '67 je previše', u Dubrovniku nije počelo ni jutros. Dok je u ostatku države potpisivanje počelo još u subotu i, kako kažu čelnici sindikata okupljeni u ovoj inicijativi, prikupljanje dobro napreduje. No, Dubrovnik zaostaje zbog kašnjenja isporuke materijala.

- Pošiljka je trebala biti u Dubrovniku još u petak, no to se nije dogodilo, a HP Express ne dostavlja subotom i nedjeljom tako da smo izgubili dragocjene dane za prikupljanje potpisa – kaže Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata.
Sever napominje kako je plaćena čak i skuplja dostavna tarifa kako bi potrebni materijali do dubrovačkog povjerenika stigli na vrijeme.

Milan Koštro, glasnogovornik Inicijative kaže kako je pošiljka tijekom jutra stigla, a prikupljanje potpisa počet će u 14 sati ispred palače Sponza, u Gradu.

"Od početka 2019. godine započelo je postupno, ali značajno zaoštravanje uvjeta za odlazak u starosnu mirovinu te je istovremeno povećana penalizacija, odnosno trajno umanjenje, prijevremenih mirovina. Prema trenutnom zakonu, svi rođeni 1963. godine i kasnije, odnosno oni koji su danas mlađi od 56 godina, morat će raditi dulje od 65 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža. Svi rođeni nakon 1966. godine, odnosno oni koji su danas mlađi od 53 godine, morat će raditi do 67 godina starosti, osim ako ranije ne uspiju skupiti 41 godinu staža.

Sakupiti 41 godinu staža i otići u mirovinu prije 67 godina starosti – bit će sve teže. Studiranje, trajanje potrage za prvim poslom, česta i ponavljajuća razdoblja nezaposlenosti, rad na atipičnim oblicima ugovora ili radnog angažmana kod kojih se ne računa staž – sve to čini sve težim skupljanje tzv. „punog radnog staža“.

S druge strane, one koji se odluče ili budu primorani na raniji odlazak iz svijeta rada, država sada kažnjava tako da im za svaki mjesec ranijeg umirovljenja mirovinu umanjuje za 0,30 posto (ukupno 18 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu), neovisno o tome koliko imaju radnog staža.

Takav je odnos prema hrvatskim radnicima nepravedan i u nesrazmjeru s očekivanim trajanjem života, posebice s očekivanim trajanjem života u zdravlju nakon 65. godine u Republici Hrvatskoj, kao i s činjenicom da najveći broj onih koji odlaze u prijevremenu mirovinu to ne čine vlastitim izborom, već su na to primorani", poručuju iz Inicijative '67 je previše'.
20. travanj 2024 03:20