StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOST SE SUPROTSTAVIO HDZ-u

Porezni USKOK mora biti samostalan!

13. studenog 2016. - 10:22

Premijer Andrej Plenković jučer je demantirao najave da se ukida Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija RH, tzv. porezni USKOK, te dodao da je taj sektor “dio sustava Porezne uprave odnosno Ministarstva financija i da će nastaviti s radom”, piše Jutarnji list.
Jutarnji list prekjučer je objavio kako bi prema najavljenoj poreznoj reformi, Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara mogao otići u povijest. Njegovo ukidanje, naime, nije izravno predviđeno, međutim nacrt prijedloga novog Općeg poreznog zakona ipak dovodi do tihog ukidanja “poreznog USKOK-a”.
Saborski zastupnik iz Mosta Maro Kristić otkriva da će se oni usprotiviti takvom prijedlogu. Zastupnik Kristić smatra da bi porezni USKOK trebao ostati u obliku u kojem djeluje danas, kao samostalni sektor koji odgovara ministru financija.
- Otkad je ustrojen, u tom kratkom periodu, toliko je istraga otvoreno. Novi prijedlog ostavlja mogućnost da se taj sektor pripoji Poreznoj upravi, ali to ne bi bilo dobro, bili bi neučinkoviti, sporiji, kao i ranije - uvjeren je Kristić, koji tvrdi da će u tom sigurno imati i podršku oporbe, a najavljuje i razgovore s partnerima na vlasti. Oni koji smatraju da porezni USKOK nije nužan, komentiraju da zastupnik Mosta Kristić toliko brani porezni USKOK jer je Paulino Lonza, koji je trenutačno na čelu tog sektora pri Ministarstvu financija, njegov prijatelj iz mladosti.
- Moje poznanstvo s Lonzom nema veze s podrškom koju dajem poreznom USKOK-u. Lonzu znam jer smo oboje iz Dubrovnika i zajedno smo studirali, ali studirao je s nama i bivši ministar financija Boris Lalovac. Lonzu poznajem kao profesionalca, da je bar više takvih ljudi. Ovdje govorim o sustavu, a ne pojedincima, potpuno je svejedno tko je na čelu poreznog USKOK-a - rekao je Kristić.
Također iz izvora u Ministarstvu financija, koji smatra da je porezni USKOK bio učinkovit, doznajemo da je to bilo zato što se taj tim većinom bavio kaznenim prijavama, za razliku od Porezne uprave u kojoj je potrebno isprva provesti upravni postupak, tek potom se podnosi kaznena prijava, stoga postupci traju dulje. Naime, u manje od dvije godine djelovanja Samostalni sektor za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija RH, tzv. porezni USKOK, uspio je razotkriti financijske malverzacije “teške” više od milijardu kuna.
Pranje novca, utaje poreza, izvlačenje sredstava radi osobnog bogaćenja, samo su dio onoga što je istražio Samostalni sektor i temeljem prikupljenih saznanja podnio kaznene prijave koje su rezultirale pokretanjem kaznenih postupaka, mahom u nadležnosti USKOK-a.
Jedan od poznatijih slučajeva koji je pokrenut zahvaljujući radu ovog sektora Ministarstva financija jest onaj protiv najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa, Zdravka Mamića, piše Jutarnji list

25. travanj 2024 09:55