StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPROBLEM SUSTAVA |

PORAZNI I ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI - Hrvatski učenici ne vole školu, ne jedu voće i povrće, ali obožavaju - alkohol i cigarete!

Piše Jutarnji list
20. svibnja 2020. - 20:46
Naši učenici jedu malo povrća i još manje voća, a doručak većinom preskaču. No, alkohol i cigarete rijetko će preskočiti. Mali je broj učenika s premalom tjelesnom težinom, što je dobro, no mnogo je trinaestogodišnjaka s prekomjernom tjelesnom masom, piše Jutarnji list.

Spolno aktivnih petnaestogodišnjaka je malo, što je sjajno, ali Hrvatska je pri dnu ljestvice prema podacima o korištenju kondoma i kontracepcijskih pilula.

Zlostavljanje

Vršnjačko zlostavljanje u školi je često. O problemima će i dječaci i djevojčice radije komunicirati s majkom nego s ocem. I da - naši učenici baš i ne vole školu. To je nalaz nad kojim su se stručnjaci posebno zamislili.

Sve to samo je dio Međunarodnog istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika, započetog još 1982. godine. Provodi se svake četiri godine, a kod nas je prvi put provedeno 2002. Novoobjavljeni podaci odnose se na istraživanje koje je provedeno 2018. godine u 45 zemalja, kada je globalno anketiran 227.441 učenik, a od toga 5169 učenika i učenica iz Hrvatske.
U istraživanje su bili uključeni učenici u dobi od 11, 13 i 15 godina. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio rezultate i nacionalnu publikaciju s podacima za Hrvatsku od 2002. do 2018. godine, čiji je glavni urednik ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak, a jedna od sedam autorica je i prva dama, Sanja Musić-Milanović.

“Prikupljeni podaci o ponašanju u vezi sa zdravljem djece školske dobi izuzetno su vrijedni, mogu poslužiti zemljama u razvoju njihovih nacionalnih strategija”, piše Antoinette Kaić-Rak, voditeljica Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj. Sada, pak, odgovori na pitanje “Što misliš o školi?” posebno su zabrinjavajući, ističu stručnjaci. Učenici i učenice mogli su izabrati odgovor u rasponu od “jako je volim” do “uopće je ne volim”.

Šokira podatak da je učenici u dobi od 13 godina uopće ne vole, pa je Hrvatska na posljednjem, 45. mjestu s najnižim udjelom učenika koji su odgovorili da jako vole školu, a u istraživanju četiri godine prije ovog, bili smo na predzadnjem mjestu. Udio đaka koji jako vole školu kod učenika je 15 posto u dobi od 11 godina, 5 posto u dobi od 13 godina i 13 posto u dobi od 15 godina.

Ovom negativnom trendu vjerojatno pridonosi i “opterećenje školom”. Udio učenika koji se osjećaju opterećeni školom raste od 23 posto u dobi od 11 godina, preko njih 41 posto u dobi od 13 godina, a onda se smanjuje na gotovo 33 posto u dobi od 15 godina. No, gledano po godinama, udio učenika i učenica u dobi od 15 godina koji su u velikoj mjeri ili jako opterećeni školom rastao je kontinuirano.

Negativni trend

U svim ispitivanim dobnim skupinama veći je udio djevojčica nego dječaka koji svakodnevno komuniciraju s bliskim prijateljima putem elektroničkih medija.

Online svijet stvorio je i nove načine maltretiranja. U dobi od 13 godina, naša zemlja je osma zemlja s najvećim udjelom učenika koji su barem jednom u posljednjih nekoliko mjeseci slali zlobne instant-poruke, objave, e-mailove ili tekstualne poruke. Hrvatska je trinaesta po redu s problematičnom upotrebom društvenih medija kod učenika u dobi od 11 godina, petnaesta kod učenika u dobi od 13 godina te jedanaesta kod učenika u dobi od 15 godina.

Podaci o rizičnim ponašanjima - pušenju cigareta i pijenju alkohola - i dalje pokazuju zabrinjavajuću situaciju, ali ipak bolju nego 2014. godine. Hrvatska je sedma po redu po broju 15-godišnjaka koji puše, na vrhu su Litva i Latvija, a na dnu ljestvice su Azerbajdžan i Kazahstan.

Novo istraživanje bilježi 30,9 posto dječaka i 18,7 posto djevojčica u dobi od 15 godina koji su se opili najmanje dvaput u životu, a 16,6 posto 15-godišnjaka i 12,5 posto 15-godišnjakinja jednom je ili više puta u životu uzelo marihuanu, piše Jutarnji list.
18. travanj 2024 02:28