StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetrekonstrukcija pada

Poljaci su na radarima uočili da prema njima leti ukrajinska raketa, ali nisu stigli reagirati: ‘Ne postoji sustav protuzračne obrane koji bi apsolutno štitio cjelokupnu granicu‘

Piše Anita Belak Krile/SD
17. studenog 2022. - 13:17

Prema rekonstrukciji koju su napravili poljski mediji, njihovi radari koji se nalaze uz istočnu granicu, uočili su ukrajinski projektil dok je ulijetao u selo Przewodowu, ali nije bilo dovoljno vremena da ga neutraliziraju.

Poljski portal Onet piše kako su u realnom vremenu poslane informacije iz poljskih radarskih sustava Operativnom zapovjedništvu oružanih snaga, a potom odmah na mjesto pada upućen tim vojnih stručnjaka. „Oni su vrlo brzo procijenili da je ukrajinska raketa zemlja-zrak protuzračnog sustava S-300 pala u Przewodowu, pišu. Rakete sustava S-300 su dizajnirane za borbu protiv zračnih ciljeva: zrakoplova, helikoptera, bespilotnih letjelica te krstarećih i balističkih raketa. Ocjenjuju kako je vjerojatno ukrajinski projektil bio namijenjen za suprotstavljanje ruskim raketama za vrijeme ovotjednog masivnog napada na civilnu infrastrukturu širom Ukrajine. Međutim, iz nepoznatih razloga je promašio cilj i promijenio putanju dok je bio u zraku.

"Vidjeli smo to na radaru, međutim, ovi podaci su ipak morali biti potvrđeni. Zbog toga je na mjesto događaja odmah poslan tim vojnih stručnjaka - rekao je vojni izvor za Onet.

image
Handout/Afp

Bivši zapovjednik poljskih zračnih snaga general Tomasz Drewniak nimalo ne sumnja da su poljske radarske stanice detektirale raketu koja je pala u Przewodów, no nije bilo vremena za reakciju. Tumači kako “ni u jednoj zemlji na svijetu ne postoji sustav protuzračne obrane koji bi apsolutno štitio cjelokupnu granicu“.

To je priznao i Tomasz Szatkowski, poljski veleposlanik pri NATO-u, koji je naglasio kako su njihovi radari iz minute u minutu pratili let rakete koja je pala u Przewodówu, no kako nisu bili „spremni za taj nepredviđeni incident niti su mogli pokrenuti učinkovite protumjere“.

Nad Poljskom stalno lete izviđački zrakoplovi NATO-a, AWACS-i čiji sofisticirani uređaji u realnom vremenu mogu besprijekorno odrediti putanje projektila. Profesor Walter Dorn s kanadskog Royal Military Collegea objasnio je kako je "rezolucija AWACS-ovih radara takva da može pratiti jata gusaka“.

Postavlja se pitanje zašto onda poljska protuzračna obrana nije neutralizirala zalutali projektil?

Pitaju se to i Poljaci.

„Po mom mišljenju, znali smo da će ova raketa pasti na naš teritorij - kaže Mariusz Cielma, glavni urednik specijaliziranog časopisa "Nowa Technika Wojskowa", no dodaje kako očito nije bilo dovoljno opreme za rušenje, vremena i zakonskih uvjeta za donošenje takve odluke.

Protuzračne rakete puno su brže od krsterećih  

"Ako se radilo o ukrajinskoj raketi, nije išla skroz preko Ukrajine. Ispaljena je u blizini i imajte na umu da su protuzrakoplovne rakete mnogo brže od krstarećih raketa. Kreću se brzinom od nekoliko tisuća kilometara na sat kako bi sustigli neprijateljsku metu. Dakle, bilo je malo vremena za reakciju. Drugo, da bi se reagiralo, cijeli protok informacija morao bi biti zatvoren dok je projektil još bio iznad Ukrajine, a to je očito bilo neizvedivo - objašnjava Mariusz Cielma.

image
Artur Widak/Anadolu Agency Via Afp

Bivši zapovjednik poljskih zračnih snaga general Tomasz Drewniak je također sličnog mišljenja. "Da bismo ga srušili morali smo imati rakete poredane na granici spremne za lansiranje. Danas, kada je u pitanju protuzračna obrana, imamo stari sustav Neva, i to je uglavnom to jer se američki sustav Patriot tek inkorporira u vojsku i još se učimo – naveo je.

Urednik vojnog časopisa Mariusz Cielma pak ne otklanja mogućnost da je ukrajinska zalutala raketa srušena sustavom Neva. Neva je sovjetski sustav koji je prvi put stigao u Poljsku 1969. godine. Devedesetih godina vojska ga je modernizirala, a domet rekete je 25 kilometara.

"Neva je možda oborila projektil koji je pao u Przewodowo, ali ne može se poreći da su to setovi koji su uvedeni u vojsku 1960-ih i 1970-ih. Kasnije su modernizirani, ali ne i sama raketa. Naša protuzračna obrana danas je i dalje skromna i još uvijek zastarjela", naglasio je glavni urednik lista "Nowa Technika Wojskowa".

20. travanj 2024 10:04