StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRat u Ukrajini

Politička novinarka: ‘Možda ludo zvuči, ali ovo što Putin radi – to je znak slabosti. Spaljena zemlja. No mislim da će rat potrajati...‘

Piše dv
29. prosinca 2022. - 19:19

Vanjskopolitička analitičarka Mirjana Rakić gostovala je na N1, gdje je komentirala događaje koji su obilježili 2022. godinu, posebice rat u Ukrajini. "Ja mislim da Putinu ni u primisli nije bilo da bi rat mogao toliko dugo trajati i, s druge strane, da će se Zapad ujediniti. To je apsolutno šokiralo Putina", rekla je Rakić, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Nije se očekivalo da će ukrajinski narod odgovoriti toliko motivirajuće, što je i logično jer oni brane svoju zemlju, i da će imati takvog predsjednika - ne nekoga tko će u prvom tjednu rata nestati iz zemlje, nego nekoga tko vodi taj narod, tko se bori svakim danom i tko je tijekom rata i na vojnom i na političkom polju jako puno postigao", dodala je. 

Ističe da je Zelenski uspio dobiti podršku širom svijeta: "Ta golema pomoć koja se stalno slijeva čini Ukrajinu vrlo respektabilnim protivnikom."

S druge strane, smatra da je Putin napravio dosta pogrešaka.

"Ono što on sad radi, to je spaljena zemlja. On uništava sve redom, što je zapravo, možda ludo zvuči, znak slabosti. To znači da se više ne možete odrediti", kazala je Rakić. Ističe i problem što Putin kontinuirano mobilizira vojsku koja nije obučena za rat. Upravo zato postoji bojazan od nove ruske ofenzive na proljeće 2023. godine.

Rakić misli da rat neće završiti tijekom 2023. godine.

"Putin je spreman pregovarati po svojim uvjetima, a to su uvjeti prema kojima Ukrajina sigurno neće pregovarati. Ja mislim da će rat trajati još do kraja sljedeće godine sigurno, ako ne i duže. Da bi se počelo pregovarati, jedna strana se mora promijeniti. Koja će se strana promijeniti? Očekujemo da će to biti Putin koji je pokrenuo cijelu agresiju i okrenuo svijet naglavačke", zaključuje. 

25. travanj 2024 14:05