StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOGLASILE SE INSTITUCIJE:

Policija protiv ubojice jarca u Korčuli podigla kaznenu prijavu, a veterinarska inspekcija tvrdi da su životinje u dobrom stanju

Piše dv
1. rujna 2020. - 13:15
Nakon što je Dubrovački vjesnik objavio fotografije i video snimku zlostavljanja koza, a na kraju i ubijenog jarca kojeg su vukli kombijem u Korčuli, te od nadležnih institucija zatražio odgovore, danas smo dobili odgovore od policije i veterinarskih inspektora.

- Dovršenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Korčula utvrđeno je da je 43-godišnjak u večernjim satima 28. kolovoza 2020. g., revoltiran higijenskim uvjetima u kojima 65-godišnjak drži životinje u naseljenom dijelu Korčule, u svoje osobno vozilo ukrcao dvije koze od kojih je jednu istovario u Ulici Foša, a drugu na Obali dr. Franje Tuđmana u Korčuli. Potom je uzeo neregistrirano vozilo svog poznanika za kojeg je konopcem vezao jarca, također u vlasništvu spomenutog 65-godišnjaka, i uputio se prema centru grada Korčule, međutim uslijed kretanja vozila jarac je uginuo, a 43-godišnjak ga je ostavio na Šetalištu Tina Ujevića. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo iz čl. 205. Kaznenog zakona „Ubijanje ili zlostavljanje životinja“ policija protiv 43-godišnjaka podnosi kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. Osim toga, 43-godišnjak je prekršajno prijavljen i zbog čl. 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira zbog zlostavljanja životinja na javnom mjestu kao i po čl. 238. Zakona o sigurnosti prometa na cestama zbog upravljanja neregistriranim vozilom – poručuju iz policije odakle ističu kako je Policijska postaja Korčula u više navrata upućivala dopise nadležnoj veterinarskoj inspekciji zbog držanja životinja suprotno Odluci o komunalnom redu Grada Korčule.

Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata u suradnji sa komunalnim redarima Grada Korčule tek sada je obavila je nadzor na lokaciji gdje se nalazi stoka. - Zatečene su tri neoznačene koze i nekoliko vrsta peradi (pijetao, kokoši, patke). Nadzorom je utvrđeno da su životinje dobrog gojnog stanja, da se ponašaju svojstveno vrsti te na njima nisu uočeni znakovi ozljeda. Nadalje, domaće životinje nisu pokazivale simptome zaraznih bolesti, te kao takve ne ugrožavaju zdravlje i sigurnost ljudi – poručuju veterinarski inspektori te napominju kako je Odlukom o komunalnom redu Grada Korčule na gradskom području zabranjeno držati životinje i to kopitare, papkare i perad. - Nadzor nad spomenutom odlukom provodi komunalno redarstvo. Prema Odluci komunalni redar će izdati rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja, ako se životinje drže u zabranjenoj zoni. Ukoliko vlasnik životinje ne postupi po rješenju komunalnog redara, postupak uklanjanja provest će ovlaštena pravna ili fizička osoba kojoj je Grad povjerio poslove veterinarsko-higijeničarskog servisa – pojašnjavaju iz Veterinarske inspekcije Državnog inspektorata.

No kako se može čuti u Korčuli, inspekciji je navodno promakla jedna skrivena nastamba u kojoj se nalazi barem još jedna koza.
Podsjetimo, o tom nemilom događaju jučer se očitovao i gradonačelnik Korčule.
19. travanj 2024 16:10