StoryEditor
Hrvatska i svijetNEMA POPUŠTANJA

POLICIJA NABAVLJA KAMERE NOVE GENERACIJE Osim brzine, snimat će i druga dva opasna prekršaja koja svakodnevno viđamo na cestama

Piše Slobodna Dalmacija
14. studenog 2019. - 09:30
Vozače uskoro na prometnicama čeka jedan novitet - policija namjerava postaviti novi set kamera koje su tako tehnološki opremljene da će moći mjeriti razmak između vozila, donosi Slobodna Dalmacija.

Naime, kako piše Revija HAK u novom Pravilniku o mjerilima brzine u prometu koji je trenutno u javnoj raspravi predlažu se dvije nove važne promjene vezane uz nepoštivanje razmaka između vozila i prolaska kroz crveno.
Vožnja u kojoj vozači ne poštuju razmak jedna je od najopasnijih prometnih situacija i svaki vozač zna kako samo trenutak nepažnje može dovesti do kobnih posljedica.

Sadašnji uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila, koje ima Ministarstvo unutarnjih poslova, namijenjeni su isključivo nadzoru brzine kretanja vozila i ne mogu snimiti razmak između automobila. Međutim, HAK-ova revija doznaje kako je upravo u tijeku postupak nabave uređaja kojim bi se mjerio razmak između vozila i utvrdio prekršaj.

Riječ je o višenamjenskim uređajima koji razmak između vozila računaju temeljem izmjerenih brzina i kad završi postupak nabave i stignu takvi uređaji prekršaji će se lako moći utvrditi.

U Pravilniku također piše da se prolazak kroz crveno svjetlo utvrđuje na temelju izmjerene brzine vozila i vremena prolaska preko označene zaustavne linije. Prolazak kroz crveno svjetlo dokumentira se dvjema fotografijama. Prva fotografija pokazuje vozilo prije označene zaustavne linije, dok druga fotografija pokazuje vozilo nakon zaustavne linije. Obje fotografije osim vozila pokazuju i crveno svjetlo na semaforu.

Iz HAK-a su pitali policiju hoće li u službi kažnjavanja takvog ponašanja u prometu biti i nadzorne kamere u vlasništvu gradova?  Grada Zagreba, primjerice?
– Na pitanje koje se odnosi na kamere koje su postavljene na lokacijama u Zagrebu, obavještavamo vas kako nisu u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova, već grada Zagreba stoga vas upućujemo da se za odgovore obratite nadležnim gradskim službama – odgovorili su iz policije, donosi Slobodna Dalmacija.

Iz tog odgovora jasno se može iščitati da kamere u vlasništvu gradova neće biti uzete kao izvor podataka.
- I što vam na kraju možemo poručiti? Održavajte sigurnosni razmak (dvije sekunde u odnosu na vozilo ispred vas) bez obzira na metodologiju i tehničke mogućnosti pri kažnjavanju. U slučaju da vozite kamion, automobil s prikolicom ili u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, razliku povećajte na 4 sekunde – savjetuju iz HAK-a.
loading...

Izdvojeno

28. rujan 2020 20:01