StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZLIČITI KRITERIJI? |

POLICIJA DOSAD BAŠ I NIJE REAGIRALA BRZO KAO U SLUČAJU MATKA KLARIĆA? Na poslu je ostavila načelnika koji je šefu prijetio smrću i pohotnog inspektora

Piše slobodna dalmacija
3. veljače 2021. - 08:44

Nikada u povijesti disciplinskog sudovanja MUP-a, pogotovo na Disciplinskom sudu prvog stupnja, nije bilo toliko kamera i novinara kao u slučaju načelnika Postaje granične policije Gruda Matka Klarića, piše Slobodna Dalmacija.

On je proglašen krivim po tri točke te je dobio kaznu prestanka službe.

Disciplinsko sudovanje MUP-a se po zakonu može pratiti i javnosti je dopušten ulazak, ali to pravo javnost uglavnom ne koristi pa su tako ostale bez ikakvog medijskog odjeka presude prvostupanjskog Disciplinskog suda o nepravomoćnom prestanku službe čelniku Nezavisnog sindikata policije Nikoli Kajkiću za krivotvorenje službene ili poslovne isprave, kao i oslobađajuća presuda zadarskom policajcu Draganu Števanji kojeg je MUP teretio da je snimku sulude vožnje Josipa Ćelića (tadašnjeg zamjenika glavnog ravnatelja policije) dostavio novinarima.

Tu nije bilo seksualnog zlostavljanja, reći ćete, na koje moramo imati nultu stopu tolerancije, ali po presudi nije ga bilo ni u Klarićevu slučaju.

Prošao 'lišo'

Za prvu točku, koja se odnosi na nedolično ponašanje prema četiri kolegice, dobio je disciplinsku kaznu prestanka službe. Za drugo nedolično ponašanje, koje se odnosi na čišćenje samostana na zamolbu kapelana, dobio je premještaj na drugo radno mjesto službenika na granici PU dubrovačko-neretvanske.

Za treću točku prekoračenja ovlasti u službi, što se odnosi na raspitivanje o jednom predmetu kod kolegice koja je radila na njemu, također je dobio kaznu prestanka službe. Na osnovu toga mu je izrečena jedinstvena disciplinska kazna prestanka državne službe.

Istodobno, pomoćnik načelnika za temeljnu policiju PP-a Makarska Stipe Žigo nije ni došao do Disciplinskog suda MUP-a, iako su protiv njega bile podnesene tri predstavke. Jedna se odnosila na radna vremena policajaca, druga na prijetnje smrću jednom bivšem policijskom šefu, a treća na vrijeđanje kolegice ispred više kolega. Osim objavljenog teksta u medijima, i MUP-u je poslana kratka audiosnimka na kojoj se čuje navodni glas Stipe Žige koji vulgarnim rječnikom govori o jednoj policajki te insinuira o njezinu premještaju na drugo radno mjesto.

Ta kolegica koja se spominje na snimci je otišla u mirovinu nakon objave teksta o ovom događaju, a Žigo i dalje radi na svome mjestu jer Unutarnja kontrola MUP-a u sva tri slučaja nije pronašla ništa sporno. Žigu čak nije ni prijavila Disciplinskom sudu, iako se na snimkama čuje njegov glas.

Dovoljno je bilo vještačiti glas, a ne ispitivati sedamdesetak policajaca u PP-u Makarska u ova tri slučaja da bi se došlo do istine, ali iz MUP-a nam nisu ponudili istinu, nego samo objašnjenje da Žigine odgovornosti tu nema.

(Ne)službene poruke

I djelatnik Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske je prošao lišo kada je samo disciplinski odgovarao zbog slanja neprimjerenih SMS poruka i onih preko WhatsAppa dvjema ženskim osobama iz Solina i Splita. Njegovi nadređeni su procijenili da su te njegove poruke neprimjerene, odnosno da nisu u opisu djelokruga rada policijskog službenika.

– Zna se kako policija može komunicirati s građanima ako je nešto zanima. Jedan način je telefonski poziv na mobitel ili telefon osobe, pri čemu je se obavještava da treba doći na obavijesni razgovor i točno mjesto gdje će to učiniti. Drugi je način upućivanje službenog poziva na kućnu adresu – kaže nam naš izvor, dobro upoznat s policijskom procedurom.

Inspektor koji i sada radi u PU splitsko-dalmatinskoj odlučio se tada na dopisivanje s djevojkama poslavši poruke: "Gdje ćemo se naći?", "Trebali bi se nas dvoje vidjeti" i slično, što je, naravno, uznemirilo djevojke. One su nakon toga zatražile razgovor s njegovim šefovima, a on sam je prošao sa smiješnom kaznom odbijanja određenog iznosa od plaće.

Prijetnje smrću

A što pak reći o slučaju bivšeg načelnika riječke Krim-policije Željka Kruneše, na kojeg je čelnike MUP-a godinama upozoravala riječka aktivistica Slavica Šota iz neformalne skupine "Pokret otpora – Riječani protiv korupcije", koja je u više navrata godinama tvrdila da joj je Kruneša prijetio – ubojstvom unuka.

Slučaj je ponovno pobudio medijsku pažnju u ožujku 2020. godine, nakon emisije "Provjereno" Nove TV, u kojoj je objavljen iskaz Krunešine bivše partnerice. Ona je u lipnju 2015. godina upozorila Slavicu Šotu i njezinu kćer Josipu Novaković da njezin partner planira ubojstvo Josipine djece, odnosno Slavičinih unuka.

Razlog je, navodno, bio Šotin poslovni prostor koji je bivši načelnik, kako je ona tvrdila, pokušavao priskrbiti za jednog svojeg prijatelja, piše Slobodna Dalmacija.

16. travanj 2024 23:11