StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOde u staro željezo

Pojavile se fotografije razorenog najmoćnijeg ruskog sustava S-400 u Ukrajini koji može srušiti i nevidljivi F-35

Piše Anita Belak-Krile/sd
23. siječnja 2023. - 17:26

Ruska vojska izgubila je jedan od svojih najmoćnijih sustava protuzračne obrane srednjeg i dugog dometa „S-400 Trijumf“ u Ukrajini. Ovo je prvi put da je fotografijom dokumentiran gubitak ovog ruskog najnaprednijeg sustava za kojeg vojni stručnjaci smatraju da je uz američki THAAD, trenutno najbolji i najsuvremeniji protuzračni sustav u svijetu, piše Slobodna Dalmacija.

image
screenshot twitter

Već duže vrijeme vrte se po društvenim mrežama snimke uništenog ruskog sustava snimljenog u području Zaporižja, međutim dosad se smatralo da je riječ o slabijoj verziji S-300, a ne S-400. Međutim, nakon što su se pojavile oštrije fotografije stručnjaci su sad zaključili kako je ipak uništen lanser 5P85СМ2-01, inače dio sustava S-400. Da je riječ o sustava S-400 smatra i Oryx, web stranica koja prikuplja otvorene izvore informacija o gubicima vojne tehnike u ratu u Ukrajini.

NATO ovaj sustav naziva SA-21 "Growler", a razvijan je u ruskoj vojnoj tvrtki Almaz. Do 1999. godine nosio je naziv "S-300 PMU3", a dio ovog sustava, panoramski radar N6E jedini je u svijetu koji ima poznate mogućnosti detekcije zrakoplova s ​​niskim radarskim otiskom, tzv. "nevidljive" stealth letjelice na udaljenosti od čak 150 kilometara. Rusi su se hvalili kako Trijumf može srušiti i američki nevidljivi bomberder  "F-35 Lighting II". 

S-400 se koristi za obranu od neprijateljskih borbenih zrakoplova, bombardera i bespilotnih letjelica te balističkih i krstarećih projektila. Jedan S-400 ima i dva radara te 6 do 12 transportno-lansirnih vozila od koje svako može ispaliti po četiri rakete. Sustav koristi i nekoliko tipova raketa, od kratkog do velikog dometa. S-400 svojedobno je razvijen kao odgovor na Stratešku obrambenu inicijativu američkog predsjednika Ronalda Reagana, poznatu kao „Ratovi zvijezda“.

Rusija je 2007., osnovala četiri pukovnije S-400 za obranu nacionalnog zračnog prostora u Moskovskoj regiji, Kalinjingradskoj oblasti i Istočnoj vojnoj oblasti na Pacifiku.

25. travanj 2024 19:26