StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstjerani u kut

Pogledajte vrlo dojmljiv video predaje ruskih vojnika s bijelom zastavom i očuvanim borbenim vozilom na jugu Ukrajine

Piše A.B.K.
6. listopada 2022. - 13:46

Vrlo dojmljiva snimka ruskih vojnika koji se predaju ukrajinskim snagama u Hersonskoj regiji jedna je od najnovijih u nizu fotografija i videa koji svjedoče o raspadu ruskih trupa na ukrajinskoj južnoj bojišnici. Brojni ruski vojnici koji su stjerani u kut pred ukrajinskim snažnim naletom predaju se i spašavaju živu glavu.

Na snimci koju je analizirao i specijalizirani vojni portal The War Zone, vidi se postrojba ukrajinskih vojnika koja je  postavljena duž zemljane ceste i rusko borbeno vozilo pješaštva BMP-2 s nekoliko ruskih vojnika kako juri niz brdo. Jedan ruski vojnik je na kupoli, drugi na mitraljezu ispred njega, a na cijev BMP-a je nataknuta bijela tkanina koja signalizira predaju. Iako je predaja opisana kao unaprijed dogovorena, ukrajinske snage vrlo oprezno prilaze budućim zarobljenicima. 

Dok se vozilo zaustavlja, Ukrajinci kreću, svi s uperenim oružjem, dok Rus koji je bio na kupoli skače s rukama u zraku. Drugi ruski vojnik koji stoji unutar otvorenog krovnog otvora vozila također se može vidjeti kako maše bijelom zastavom.

Ukrajinci tvrde kako im bez prekida zvoni telefonska linija „Želim živjeti“ koju su uspostavili za sve one koji se žele predati kroz proces prijave koji podržava Ženevska konvencija. Ukrajinska južna protuofenziva pripremala se mjesecima. Još u proljeće, ukrajinski topnici i diverzanti počeli su gađati mostove, željezničke pruge, skladišta zaliha i zapovjedne centre u i oko Hersona. Duboki udari na logistiku i zapovjedništvo izolirali su i oslabili i ruske padobrance koji su dio 49. ruske kombinirane armije i koji bi se uskoro mogli suočiti s izborom: ili preplivati rijeku ili se predati.

„Završit će s mnogo većim okruženjem nego što sam mislio u početku", komentirao je dr. Mike Martin, vojni stručnjak s Odsjeka za ratne studije na King‘s Collegeu u Londonu.

05. prosinac 2022 16:26