StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRUSVAJ NA FIRULAMA

Pogledajte suludi pohod 40-godišnjaka koji s terase splitskog kafića baca inventar po prolaznicima! ‘Sjeo je za stol i stavio pred sebe mali tanjurić s nepoznatom supstancom‘...

Piše Marko Didić/sd
8. rujna 2022. - 16:32

Mirno popodone kupačima i prolaznicima na Firulama, a pogotovo gostima istoimenog kafića poremetio je četrdesetogodišnji Splićanin koji je 30. kolovoza oko 17.45 počeo bacati inventar kafića po šetnici, piše Slobodna Dalmacija.

- On je sjeo za stol na terasi i stavio ispred sebe mali tanjurić s meni nepoznatom supstancom. Kada sam mu rekao da ide vani to raditi a ne u kafiću, čovjek je poludio. Počeo je bacati plastične stolice, stolove i ostali inventar s terase koja je oko tri metra visine iznad šetnice i po kojoj su prolazili građani, a i roditelji s malom djecom.

Izašao je nakon toga vani, prijetio je da će me ubiti i da će baciti Molotovljev koktel na kafić. Znamo ga iz viđenja, tu često prolazi s majkom koja se kupala dok je on divljao po lokalu - priča nam konobar M.S.

Vlasnica kafića Josipa Buzdovačić nije bila u lokalu kada se ovo događalo, ali je zato imala što za vidjeti kada je došla, a počinitelj je i njoj prijetio smrću.

- Gomile razbijenih plastičnih stolica koje su bacane po ljudima, bačen je čak i veliki stol sa staklom. Zamislite da je to nekoga pogodilo od tristotinjak ljudi koji su tu tada prolazili. Vidite, radi osiguranja još nismo makli sve ovo što je porazbijano jer ja ne znam je li policija uopće uhvatila ovog čovjeka.

Čekamo da se utvrdi činjenično stanje od strane policije, a ja i konobar smo podnijeli po jednu kaznenu prijavu zbog prijetnje, a ja i zbog oštećenja tuđe stvari jer mi je napravljena šteta od najmanje deset tisuća kuna - rekla nam je vlasnica koja ukazuje na jedan drugi problema a to je devastacija i nebriga za uvalu Firule.

- Od Ovčica pa do bivše diskoteke Shakespeare nema rasvjete i tu se okupljaju razni narkomani i probisvjeti.Tako je lani u srpnju napadnuta gospođa koja čisti moj kafić nakon što je počinitelj cijelu noć lunjao tom plažom i drogirao se. Ujutro je napao prvog ko je došao, a to je bila gospođa koja je najmirnija i najdivnija osoba na svijetu. Poslije je taj luđak pola sata nakon napao u drugom dijelu grada drugu ženu. 

Ja sam četiri godine imala koncesijsko odobrenje na štekat ispred mog kafića od 208 kvadrata koje mi je oduzet,a za njega sam godišnje Gradu Splitu plaćala 114 tisuća kuna te sam u gradski proračun usula 456 tisuća kuna u četiri godine. Tražila sam koncesije na cijelu uvalu te brinula i o plaži i o okolišu, a Županija je od mene tražila da izradim geodetski elaborat što sam i učinila.

Tim elaboratom je pomorsko dobro konačno upisano u gradske knjige, jer do tada to nije bo slučaj. Nakon sveg učinjenoga logično je da bi trebao slijediti županijski natječaj za koncesiju na uvalu koji još nije raspisan.

Grad ne reagira jer moraju dati suglasnost Županiji koju ne daju i sve čeka. Ja sam bila spremna, ako dobijem koncesiju na uvalu o svome trošku sve ovo osvijetliti i sanirati i jer ne znam kome je cilj da su Firule u rasulu? Lani je pao veliki odron zemlje ovdje, netko je mogao poginuti, a dogodila su se i ova dva nemila slučaja - navodi je vlasnica "Firula".

image
Screenshot

Poslali smo splitskoj policiji upit o ovom događaju, iz koje smo dobili odgovor kako su "službenici Druge policijske postaje Split 2. rujna 2022. godine dovršili su kriminalističko istraživanje nad 40-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela prijetnje i oštećenja tuđe stvari".

- Sumjiči ga se da je 30. kolovoza u ugostiteljskom objektu na Frulama oštetio inventar te pri tome uputio prijetnje smrću dvjema osobama. Zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela protiv 40-godišnjaka podnesena je kaznena prijava - navode u policiji.

Nakon što je pobjegao s mjesta događaja, 40-godišnjak se skrivao se, a onda je u pratnji svoje odvjetnice došao u prostorije Druge policijske postaje. Osoba je već poznata po ovakvim i sličnim djelima.

25. travanj 2024 13:45