StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUDJELOVALO DESETAK ŽUPA

Pogledajte kako je bilo na trećem biskupijskom susretu ministranata

Piše PSD.
7. svibnja 2017. - 15:48

Na trećem biskupijskom susretu ministranata održanom u subotu, 6. svibnja u Dubrovniku okupilo se stotinjak ministranata sa svojim župnicima i voditeljima iz desetak župa iz raznih dijelova biskupije kako bi se međusobno bolje upoznali, stvarali i razvijali prijateljstva te nakon povratka u svoje župe s još većim žarom i razumijevanjem nastavili ministrantsko služenje kod oltara.

U prvom djelu susreta u dvorani sv. Ivana Pavla II. održan je kviz znanja, a tema je bila: „ „Ministranti u službi sakramenata inicijacije“. Na tri zabavna i dinamična načina natjecanja ekipe sastavljene od četiri ministranta i ministrantice iz devet župa pokazale su svoje znanje o sakramentima Krštenja, Euharistije i Potvrde, pri podijeli kojih obično i ministiraju. U kvizu znanja prvo mjesto osvojila je župa sv. Mihovila Viganj, koja je prvi put sudjelovala na ovom susretu, drugi su bili dosadašnji pobjednici župa sv. Marije Magdalene iz Mandaljene, treće mjesto osvojila je župa sv. Andrije-Pile u Dubrovniku.

Voditeljica kviza bila je vjeroučiteljica koja je kviz i priredila Željana Lučić, a u ocjenjivačkom sudu bili su župnik iz Gruža fr. Mihael Mario Tolj, vjeroučitelj Antun Končić i pročelnik Vijeća za pastoral zvanja don Marin Lučić.

Nakon kviza ministranti su se uputili u dubrovačko sjemenište gdje su sudjelovali na misi koju je predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i gdje su održana sportska natjecanja u malom nogometu, stolnom tenisu i šahu.


Pozdravljajući ministrante i ministrantice biskup je izrazio radost zbog ovog njihovog okupljanja te im u propovijedi protumačio evanđeoski ulomak dosta zahtjevan za razumijevanje, dio Isusovog euharistijskog govora kojeg ni njegov širi krug učenika nije najbolje razumio i nakon kojeg su ga počeli napuštati. „Vi ste, dragi ministranti, povlašteni u Crkvi kao što su bila i ona sedamdeset dvojica Isusovih učenika. Povlašteni ste zbog toga jer možete biti u Isusovoj blizini, njega slušati i posluživati ga kod oltara. I vama se u jednom trenutku zbog nerazumijevanja okoline pa čak i ruganja može dogoditi da se upitate hoćete li ostati ili nećete ostati na ovaj način s Isusom“, kazao im je biskup. Potaknuo ih je da ne odustanu od toga da budu ministranti u trenucima krize, ali i ako prestanu biti ministranti da i dalje ostanu Isusovi učenici i vjernici, te da poput Petra gledaju Isusa, a ne ono što drugi govore, jer je Isus važan. „Tko vam u ovom životu i u ovom svijetu želi bolje od Isusa?“, potaknuo ih je biskup na razmišljanje ponovivši im Petrov odgovor: Komu ću ići Gospodine? Ti imaš riječi života vječnoga.

Kako se susret događao prije Nedjelje Dobrog pastira i Svjetskog dana molitve za duhovna zvanja, biskup je ministrante potaknuo da se upitaju i o svom životnom zvanju. Naglasio im je važnost svećenika bez kojih ne može biti ni mise niti ministranata oko oltara, pa im preporučio da se mole za svoje svećenike i župnike da budu dobri svećenici. Na biskupovo pitanje čiji je župnik najbolji ministranti iz raznih župa su počeli glasno odgovarati naš, naš, a biskup je dodao kako se iz toga vidi da svatko zapravo želi najboljeg svećenika ili kapelana.

Zove li možda Isus nekoga od vas za svećenika, redovnika ili redovnicu?

Biskup im je dalje objasnio kako u Dubrovačkoj biskupiji nema dovoljno svećenika za pokrivanje svih župa u biskupiji kao i da će u budućnosti to biti još veći problem te ih potaknuo da mole i za buduće svećenike odnosno sadašnje sjemeništarce i bogoslove, redovničke novake kako bi i oni postali dobri svećenici, a uzor svima je Isus Krist, Dobri pastir.

Biskup je također potaknuo ministrante da upitaju sami sebe je li možda nekog od njih Bog zove da se odvaži i postane svećenik, redovnik ili redovnica. Biti svećenik nije baš lako biti, kazao je biskup, osobito jer se neki danas znaju izrugivati s tim pozivom. „Važno je odgovoriti Gospodinu na njegov poziv. Svako od nas ima neki poziv. Sada je vaš poziv biti ministranti. Ja ne znam što će sutra biti vaš poziv, ali bih vas molio da se zapitate je li vas Bog možda zove na svećeništvo ili redovništvo. Nemojte slušati one koji vas od toga budu odgovarali. Važno je slušati Gospodina“, poručio im je biskup Uzinić te im zahvalio za sve što kao ministranti čine. Kazao je također kako svi oni nisu pozvani na svećenstvo ili redovništvo, većina će biti pozvana na obiteljski život i život u svijetu, ali neke Gospodin zove i u svoju službu kako bi dijelili Euharistiju vjernicima.

Na igralištu sjemeništa koje je na otvorenom prostoru ministranti su igrom i živim natjecateljskim duhom dok su igrali nogomet privlačili i pozornost turista koji su prolazili dubrovačkim zidinama, a prvo mjesto u nogometu osvojila je ekipa župe sv. Križa-Gruž. Druga je bila ekipa katedralne župe, a treća ekipa župe sv. Andrije. Najbolji u stolnom tenisu bio je predstavnik župe sv. Petra-Boninovo, a svoje mečeve odigrali su pod budnim okom vjeroučitelja Končića. Razvijati um kroz natjecanja u šahu ministrantima je pomagao jedan od najboljih dubrovačkih šahista Tonko Marunčić, a najbolji u šahu bio je predstavnik župe sv. Mihajla-Lapad. Najboljima su podijeljena i priznanja.

Na trećem biskupijskom susretu ministranata sudjelovali su ministranti i ministrantice iz župa: sv. Marije Magdalene iz Mandaljene, sv. Mihovila iz Vignja, sv. Jurja iz Stravče, Svete Obitelji iz Nove Mokošice, Svetog Spasa iz Stare Mokošice, te župa iz Dubrovnika: Sveti Križ-Gruž, sv. Mihajlo-Lapad, sv. Petar-Boninovo, sv. Andrija-Pile i katedralna župa Gospe Velike. Susret je organiziralo Vijeće za pastoral zvanja Dubrovačke biskupije.

Angelina Tadić

23. travanj 2024 09:12